СамокоВест

Свлачищата по пътя Самоков-Боровец-Радуил- Костенец ще бъдат укрепени до 2021 година

Споделете ни в


Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще осигури до 447.1 млн. лева за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от свлачищни и срутищни процеси, в следващите три години, реши правителството на свое заседание.

До 31 млн. лв. се отпускат по бюджета на министерството за 2019 г. Останалите 416.1 млн. лв. ще бъдат осигурени от приходите от тол-такси в периода от 2020 – 2021 година.

С осигурените средства ще се финансира извършването на геодезически измервания, инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания, изготвяне на технически проекти и изпълнение на трайни укрепителни и обезопасителни дейности по 74 участъка от републиканската пътна мрежа.

Сред обектите, по които ще се работи е и пътят Самоков-Боровец-Радуил-Костенец.

Ще се изградят и контролно-измервателни системи за последващ мониторинг на териториите с изпълнени геозащитни мерки и дейности за стабилизиране на свлачищита и срутищата.

Гравитационните склонови явления и процеси са едни от най-опасните стихийни бедствия, свързани не само с нанасянето на огромни щети, но са и потенциална опасност, застрашаваща живота и здравето на хората. Овладяването на подобен тип дестабилизационни процеси и явления и бързото и навременно възстановяване на нанесените щети от тях по републиканската пътна мрежа е приоритет за Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, се посочва в мотивите за решението.