СамокоВест

Граждани: Кой организира ленински съботник навръх Кръстовден?

Споделете ни в


В редакцията ни постъпи питане от граждани – кой насрочи инициативата „Да изчистим България заедно“ за 14 септември? На тази дата Българската православна църква чества Всемирното въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

На Кръстовден се спазва строг пост.

Датата винаги е 14 септември, така че явно не става реч за случайна грешка.

Пита се има ли политически умисъл, предвид наближаващите местни избори, или е просто невежество. При това, основно почистване обичайно се прави напролет. За администрациите на калинките от всички нива това е очаквано и естествено. Те толкова си знаят и толкова си могат.

Големият проблем е, че вече 30 години избраниците ни не намериха политическа воля

принципите на вярата да се изучават в училище.

Но най-непростимо е поведението на Българската православна църква, която през цялото това време не прие за своя мисия въведението на младото поколение в Христовото учение. В свето Евангелие от св. Йоан  Богослов сам Исус казва – „Ако някой ме обича, ще постъпва според учението ми.“ и „Ако останете в мен и моите учения останат във вас, каквото и да желаете, поискайте го и ще го имате. Моят Баща ще се прослави, когато давате много плод. Така ще докажете, че сте мои ученици.“

Така че – Е ли е Българската православна църква добрият пастир?

Следва ли тя повелите на Христос, който казва – „Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете.” ( Йоан 10:11) и „Аз съм добрият пастир, и познавам Моите, и Моите Мене познават, също както Отец познава Мене, и Аз познавам Отца; и Аз давам живота Си за овцете”. (Йоан 10:14-15)

След като Българската православна църква, звана да води миряните в Христовата вяра, не бе призвана да изпълни мисията си, то кой да запълни огромната празнота в духовния живот на българите, след близо половин век комунистическо затъмнение и още 30 години безвремие?

Това са близо 80 години, 4 поколения, най-активната част от населението! Но нека не забравяме:

Там където няма духовност – няма нищо!