СамокоВест

Само два дни остават за подаване заявление за гласуване на друг адрес

Споделете ни в

Само два дни остават до 23 октомври, когато могат да се подава заявления за гласуване на друг адрес и за гласуване с подвижна избирателна кутия. Изборите за президент, ще се проведат заедно с референдум по изборни въпроси на 6-ти ноември.
Избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, който е в друго населено място, могат да подадат заявленията си в Общинската администрация, която отговаря за новия им адрес или по електронен път през сайта на ГРАО. Втората възможност е само за гласоподаватели, които имат електронен подпис.
Избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да стигнат до избирателната секция и искат да гласуват с подвижна избирателна кутия, също имат още два дни, за да я заявят писмено или електронно пред общините по постоянен или настоящ адрес. Тези, които са пропуснали да подадат заявление, но в града им е назначена подвижна Секционна избирателна комисия имат втори шанс за заявление не по-късно от 5 дни преди изборния ден.
Избирателните списъци вече са разлепени в близост до СИК-овете и могат да бъдат проверени и на сайта на ГРАО. Всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък с писмено заявление до кмета на общината, кметството или кметския наместник не по-късно от 7 дни преди изборния ден.
Лежащите в болница пациенти и живущите в Домовете за възрастни също ще могат да гласуват. Ръководителите на МБАЛ-Самоков и на Домовете за възрастни хора в града и в село Ковачевци са овластени сами да открият избирателни секции и да съставят избирателни списъци при не по-малко от 10 избиратели.