СамокоВест

Самоковските съветници си гласуваха заплати на макс

Споделете ни в

Съгласно промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които настоящото Народно събрание прие, общинските съветници в общини от категорията на Самоков не могат да получават месечно възнаграждение по-високо от 70% от средната брутна работна заплата на общинската администрация. До промяната общинарите имаха право на не повече от 30% от средната брутна работна заплата в съответната администрация. Изменението влезе в сила от 3 януари 2014 година. В тази връзка на днешното си заседание родните ни избраници си гласуваха максимално допустимия размер на месечно възнаграждение. Решението на Общинския съвет гласи дословно:

„4.Общински съвет Самоков изменя чл.22 ,ал.2 от „Правилник за организацията и дейността на Общински съвет на Община Самоков и взаимодействието му с общинска администрация”, както следва:

Било: .” Общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец е 30 на сто от средната брутна работна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие.”

Става:” Общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец е 70 на сто от средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец.

Грубо сметнато това са една и половина минимални работни заплати за страната. По какви критерии самоковските общинари си определиха месечно възнаграждение на макс не е ясно. Публично известно е, че заседанията на Общински съвет Самоков никога не надхвърлят 7 часа. Най-много едно заседание годишно продължава до 5-6 часа. Въпреки всичко приемаме максимална натовареност от 7 часа на заседание. За работата им в комисиите допълнително им начисляваме отново пределната натовареност – 3 заседания месечно по 3 часа или общо 9 часа. Така че, за два работни дни избраниците ни получават една и половина минимални работни заплати или на ден приблизително колкото болшинството българи за цял месец. Ако отнесем платата на самоковските съветници към 22 работни дни това прави около 5 800 лева месечно. Показателно е, че с решението си избраниците ни си гласуваха заплати близо 3 пъти по-високи от тези на народните представители. В момента депутатската заплата е приблизително 2200 лв. Ако я извадят от фризера ще се покачи с 350 лева и пак остава повече от 2 пъти по-ниска от тази на самоковските съветници. Да не говорим, че възнаграждението на родните ни първенци надхвърля дори заплатите на Президента и на Премиера на Република България. В същото време общината е с рекорден процент безработица. По официални данни, отчитайки само регистрираните в бюрото по труда, безработицата в Самоковска община е почти два пъти по-висока от средната за страната.

Госпожи и господа общински съветници, според клетвата, която положихте, трябваше „да работите за интересите на общината и на нейните граждани”, а не да обслужвате само собствената си  изгода. От днешното ви решение стана безпределно ясно на кого всъщност служите.