СамокоВест

Реформаторският блок сезира главния прокурор за „Кара дере”

Споделете ни в

OLYMPUS DIGITAL CAMERAРеформаторският блок внесе сигнал до Софийска градска прокуратура заради подписания от Министерски съвет меморандум с инвеститорите за „Кара дере“. Десните настояват прокуратурата да извърши проверка и да установи дали има административно нарушение или престъпление при предлагането на „Мадара Юръп“ за инвеститори и при самото подписване на меморандума.

Налице ли са данни за извършено административно нарушение и/или престъпление от длъжностно лице при внасянето на предложение до Министерски съвет за предоставяне на „приоритетен инвестиционен проект“, налице ли е нарушение на закона при неговото предоставяне, ще бъде ли отнет този статут и ще бъдат ли подведи под наказателна отговорност  виновните лица. Тези въпроси зададоха на главния прокурор Светослав Малинов и Мартин Димитров от името на Реформаторския блок.

Реформаторите се позовават на „Закона за икономическите и финансовите взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици“, по-известен като закона за офшорките. Съгласно чл. 3, т. 13 се забранява подобен вид дружества да кандидатстват по реда на Закона за инвестициите за статут на „приоритетен инвестиционен проект“, освен ако преди това не са вписани в търговския регистър действителните собственици на съответно дружество.

Дружеството „Мадара Юръп“ АД е вписано в регистъра на 24.03.2014, а на 19.03.2014 Министерски съвет им е предоставил изискуемия статут, тоест пет дни по-рано, посочват от дясната коалиция. Съдружници в „Мадара Юръп“ АД са две чуждестранни юридически лица – „Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид“ и „Рейбоу Малта (Холдингс) Лимитид“. Пред търговския регистър „Мадара Юръп“ АД сочи като действителни собственици 8 физически лица, но същевременно от Сертификата за актуално състояние на „Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид“ е видно, че наред с изброените 8 лица, мажоритарен собственик на над 60% от акциите е друго чуждестранно юридическо лице, вероятно също офшорна компания – „Айл ъв Ман Ашуранс“ Лимититид, сигнализират реформаторите. За разкриването на действителните собственици на последното юридическо лице не е предоставена никаква информация, твърдят те.

Нарушенията, според вносителите на сигнала са безспорни, но следва прокуратурата да си каже мнението. „Ние сме убедени, че има нарушение на закона, при това съзнателно. Искаме политическата отговорност да бъде понесена без забавяне“, е категоричен Малинов.

По същия модел се работи и за „Южен поток“ – „в правната рамка на Европейския съюз сме, но сега ще направим извънреден закон, за да може руските далавери да успеят в България. Това е модел, който ние разобличаваме“, каза Малинов. В тази връзка от Реформаторския блок настояват енергийният министър Драгомир Стойнев да подаде оставка.