СамокоВест

Регионалното Депо за отпадъци обслужва единствено община Самоков, но продължава да гълта допълнително десетки хиляди лева годишно

Споделете ни в


Трагедията с Регионалното депо за отпадъци в Самоков, продължава. Случващото се не може да бъде определено по друг начин, освен като трагедия. Преди всичко, защото изграждането му буквално в границите на две населени места – гр. Самоков и село Драгушиново, си е истинска екологична бомба. С близостта си до река Искър, вливаща се в яз. Искър – основен водоизточник за столицата София проблемът надхвърли регионалната си тежест и се превърна в общонационален.

Но! Така или иначе, независимо от протестите и проведения референдум, резултатът от който бе грубо потъпкан от отговорните институции,

Депото е факт!

На 18 декември 2015 година то бе официално открито. Съгласно проекта и изградените мощности то следва да обслужва общините Самоков, Костенец, Долна баня и Ихтиман. Да, ама ……Повече от 3 години и половина след знаменателната дата, то продължава да работи като градско сметище. В него се събират и евентуално обработват отпадъците единствено на Община Самоков. Останалите три общини нито извозват боклуците си до Депото, нито плащат. Кметът Георгиев се опита да обясни как чат-пат от Ихтиман се карат някакви отпадъци, но не намери за необходимо да уточни какви количества и най-важното – постъпват ли някакви приходи от това.

В същото време, така нареченото „Регионално Депо“ продължава да гълта десетки хиляди левове годишно за дооборудване и организация на дейността.

Само на последното, юлско, заседание на Общински съвет-Самоков бяха отпуснати нови 9 240 лева за изграждане на навес за обслужване техника на службите по чистота. Отделно от това общинарите дадоха съгласие на кмета на общината Владимир Георгиев да предприеме действия пред съответните органи част от собствените средства за дейността да се използват за закупуване на ремарке за превозване и разтоварване на контейнери на стойност до 36 000 лв. и за изграждането на 4 броя газови кладенци в клетка 1 на Регионалното депо на стойност до 12 000 лв. Общо 48 000 лв.

В този смисъл обяснението на кмета Георгиев, че се разходват собствени средства, които се възстановяват, не е точно и коректно. Близо 10-те бона за навес са изцяло за сметка на общинската хазна, сиреч от джоба на клетия самоковски данъкоплатец. А относно съгласието за разход на собствени средства – я камилата, я камиларя.

И за да бъде некадърността на местната власт по управлението на отпадъците пълна – общинарите отпуснаха близо 34 000 лв. за закриване и рекултивация на старото сметище.

И без да посочваме всички допълнителни разходи, само от изброеното до тук е видно –

проблемите с Депото са всеобхватни!

Грижата за природата, за здравето и живота на гражданите изначално бе хвърлена на боклука. Депото е проектирано и изградено да обслужва 4 общини, а работи единствено за община Самоков. Работи с около 1/4 от капацитета си, а ежегодно гълта допълнително десетки хиляди лева.  Преди 3 години и половина официално бе открито новото Депо, а самоковци продължават да изхвърлят боклука си на старото сметище.

Трагедията с Регионалното депо и като цяло с управлението на отпадъците в община Самоков е толкова голяма, че някак омерзително даже

няма място за коментар.

Остава въпроса – от тук насетне накъде? Ако въобще има път напред.