СамокоВест

Районна прокуратура – Самоков е внесла в съда обвинението срещу Калина Сакскобургготска. Първото заседание е за 20 февруари

Споделете ни в

Районната прокуратура в Самоков е внесла в съда обвинителния акт за шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта срещу Калина Сакскобургготска. Това съобщава в. „Сега“, като пояснява, че казусът е в съда от края на миналата година. Първо заседание по делото вече е насрочено за 20 февруари.

Припомняме, че на 19 август 2023 г. дъщерята на бившия премиер Симеон Сакскобургготски катастрофира в района на Боровец. Според официалното съобщение на МВР тогава, около 15,20 часа е подаден сигнал за самокатастрофирал автомобил на паркинг на хотел. Отзовалият се незабавно на място автопатрул установил водача – 51-годишна жена, като след направен тест с техническо средство пробата отчела над 1.2 промила алкохол, се посочваше още в съобщението на ведомството.

Районната прокуратура в Самоков заведе бързо производство по случая и излезе с информация относно постановлението за привличане на Калина Сакскобургготска към наказателна отговорност, в която се посочваше:

„Днес, 29.08.2023 г., на К.С. е предявено постановление за привличане към наказателна отговорност на прокурор от Районна прокуратура – Самоков за извършено от нея престъпление  – управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол. В хода на разследването по образуваното бързо производство е установено, че около 15.00 ч. на 19.08.2023 г. в района на хотел „Мура“ в к.к. „Боровец“, община Самоков, обвиняемата К.С. шофирала лек автомобил, м. „Сузуки“. При тестване на водача за употреба на алкохол, техническото средство отчело 1,5 промила. За предявяването на постановлението за привличане в качеството ѝ на обвиняема К.С. се e явила със защитника си днес в Областната дирекция на МВР. Взета ѝ е мярка за неотклонение „подписка“.

Тогава Симеон Сакскобургготски коментира пред журналисти случая с думите „Това е инцидент. Мисля, че от доста малко стана нещо огромно. Но най-накрая живеем в една правова държава и всеки пред закона е еднакъв. Това е много важно“ и допълни, че никой не бива да забравя, че пред закона всички сме равни и особено онези хора, които сочат с пръст, които обвиняват, които злорадстват. „А пък като родител винаги боли!“

Инцидентът с Калина стана след последните промени в НК, свързани с шофирането след употреба на алкохол. Затова и автомобилът „Сузуки“, шофиран от Сакскобургготска, беше иззет с протокол за доброволно предаване. Ако съдът признае вината ѝ, колата трябва да бъде конфискувана.