СамокоВест

Разширяване на исторически музей с нова постоянна експозиция “Войнска слава на Самоков”

Споделете ни в

В музея на град Самоков се обособи ново експозиционно пространство, което представя военно – историческият принос на Самоковски регион в освободителните войни в България, посветено на героизма на участниците в хайдушкото движение и трите войни – Междусъюзническа, Балканска и Първа световна .

Реализацията е част от проекта “Развитие на културната среда и въвеждане на ново експозиционно пространство в Градски исторически музей, град Самоков “, с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура“ и община Самоков .

Експозицията, обособена в зала с подходящ музеен интериор, може да бъде разгледана на втори етаж в музея. Открита е през 2023 год и посветена на 110 годишнината от Балканската война .

В нея са изложени архивни и дарени екпонати: реставрирани оръжия, картечница, знаме, униформи, медали, фотоапарат и съпътстващи материали. Включени са и творбите на художниците: Крискарец и Павел Кръстев, като документалисти от войните .

Проектът, който включва и други съпътстващи дейности бе реализиран от екипа на музея, под ръководството на директора д-р Веселин Хаджиангелов. Изготвен, управляван и одитиран от проектния партньор Фондация “Мир и щастие”, с председател Емилия Волева.

80% от финансирането бе осигурено от Фонда, а останалите средства са собствен принос от бюджета на музея, с подкрепа на община Самоков. Повече за историята и визията, ще научите от видеото в ютуб канала на музея:@MuseumSamokov