СамокоВест

Прокуратурата се самосезира – проверява мината на Христо Ковачки в Бобов дол за купуване на гласове

Споделете ни в

Hristo-KovachkiВ седмицата преди изборите екип на Нова телевизия разкри схема за контролиран вот. Всеки ден вместо инструктаж за работата, миньорите на Христо Ковачки от рудника в Бобов дол получават обяснения за кого да гласуват. Работниците твърдят, че за първи път получават аванс от 100 лева и добавка от още 50.
Разследването на репортера Вероника Димитрова засне със скрита камера как миньори са поставени под натиск да гласуват за конкретна партия.
Записът показва началникът на открития рудник в Бобов дол, който събира работниците, за да им представи нов колега и между другото да им напомни за коя партия да гласуват, кой номер бюлетина да пуснат в урната. „…Тази седмица ще се дават и заплати. Това означава, че добре се работи с…, има постъпления… „, информира подчинените си шефът на мината.
Освен заплатите, които само този месец служителите ще получат по-рано, началникът напомня и за вече преведения аванс, който този път е набъбнал с 50 лв., с думите: „Безплатен обяд няма“. „От три години сме на 100 лв. аванс, а сега – 150. Няма никаква логика, всеки може да се сети, че е предизборно“, сподели един от служителите на мината, запазил анонимност, защото с неговата заплата живеят той, съпругата му и двете им деца. Казва, че седмицата преди изборите, с колегите му са подложени на невиждана предизборна атака. Обещавали им охолен живот и работни инвестиции:
„Тази инвестиция, за да се случи, а впоследствие, за да се повтори и потрети, трябва да имаме подкрепата на… Това е основното, подкрепата на… и ние трябва да подкрепим тези, които работят и бутат отрасъла ни напред“.
„Ще се заредят и картите тази седмица със заплати. Аванса го дадохме. И на 25-и, като окажем нашия вот, коджа положителен, всеки месец ще се получават парите редовно, ще си пазаруваме свободно от магазина…“
Предизборната атака започнала в началото на месец май. Един по един служителите били привиквани. Организацията е по списък. Имената на миньорите и броят на хората, чиито глас обещават да осигурят, се записвали в списък. Пише се работният номер на работника и срещу него, колко гласа е обещал да подсигури. В деня на изборите работниците се следели стриктно с подставени лица. Който не гласува, го грози уволнение!
От Нова телевизия уточниха, че след приключване на изборния ден в 19 часа на 25 май, каквото е изискването на закона, ще огласят за коя партия е контролираният вот.
В коментари на анонимни читатели в дупнишките медии от последните дни се твърди, че служителите на ТЕЦ „Бобов дол“ и мините в Бобов дол били задължени от ръководството на двете предприятия да гласуват за БСП на предстоящите евроизбори.
„Официално имаме разпореждане всички служители в ТЕЦ и Мини Бобов дол да гласуваме за БСП. Всеки един от нас трябва да даде точен списък на 3 човека още с техните точни адреси, които да гласуват също за БСП. Заплахата е – уволнение на секундата. На всяка секция има отговорник, който ще следи изпълнението на гласуването от подадените лица. Държавата остава безучастна, полицията също, прокуратурата също. И после кажете че България е в Европа“, гласи един от коментарите, от края на миналата седмица.
Сигнали за гласуване на работници под заплаха от уволнение срещу „Лидер“ имаше и на последните, и на предишните парламентарни избори. Партията на Ковачки, макар и да не спечели място в парламента, е била водеща по брой гласове в изборните секции в Бобов дол и с. Големо село, където се намира топлоелектрическата централа, показват протоколите от вота в Централната избирателна комисия. „Лидер“ спечели 61 482 гласа на парламентарните избори миналата година. Гласовете за нея са 1.736% от гласовете в страната, с което партията на Ковачки си осигури субсидия от републиканския бюджет в размер на 676 302 лева годишно. Ако парламентът изкара пълен мандат от 4 години, политическата котерия на нашия земляк ще струва на българския данъкоплатец таман 2 705 208 лева.
Във връзка с излъчения от Нова телевизия репортаж, председателят на ГЕРБ – Дупница Ивайло Константинов заяви пред Дарик: „появиха се индикации, че на принципа на финансовия интерес ще се сформира едно обединение между представители на ЛИДЕР и БСП, не само в Дупница, а и на територията на областта”. И попита – „Каква е цената на тази коалиция? Истина ли е, че тази подкрепа ще струва на нас данъкоплатците опростяване на десетки милиони дългове на Ковачки? Къде са институциите? От прокуратурата казват, че информация относно изборите ще се получава след писмени въпроси до Главна прокуратура. Кога ще получим отговорите? Може би след изборите. Нищо не може да предотврати поредната манипулация в държавата. Ние държава от ЕС ли сме или бананова република, след като това се случа на 50 км. от столицата, а какво ли се случва в Делиормана?”
Новината от тази сутрин е, че прокуратурата се е самосезирала и започва разследване на случая.
Само минути преди това заместник главният прокурор Борислав Сарафов заяви пред БНР, че нямат сигнали за купуване на гласове и че смята това нарушение за овладяно.
„Сигналите са по-малко, схемите са по-елементарни. Надявам се да мога да кажа, че купуването на гласове е овладяно. Това се дължи на комплекс от мерки. В деня на изборите ще дежурим всеки на своето работно място. Ще подаваме своевременно информация на медиите“, обясни той.
„Малките населени места с компактен контингент малцинствени общности и бяха определени от Сарафов като основен обхват на проверките. Почти всички сигнали до момента са несериозни. Те не съдържат информация с достатъчна степен на достоверност. Бих посъветвал всеки гражданин да не продава своя вот. Нека всеки със съмнения подаде сигнал в прокуратурата“, каза още Сарафов.