СамокоВест

Зрелостници и седмокласници се явиха на матури по български език

Споделете ни в

maturiДнес е ден за матури. Проведе се държавният зрелостен изпит по български език и литература за 12-и клас. Състоя се и националното външно оценяване по същия предмета за седми клас. Макар и в един ден, двете матури започнаха в различен час – за дванадесетокласниците изпитът стартира в 8, а за по-малките – в 10 часа. Зрелостниците имаха на разположение 4 астрономични часа, за да покажат своите знания.
За първи път тази година скалата за оценяване на матурите бе обявена в деня на изпита. И тази година минималният брой точки за оценка Среден (3) остава 23 точки.
Вариантът за държавния зрелостен изпит по български език и литература бе изтеглен в 5 часа сутринта в залата на петия етаж на МОН. Темата, по която писаха зрелостниците е „Живот и изкуство“ в стихотворението „Кино“ на Никола Вапцаров. Успешното представяне носи на зрелостниците максимум 30 точки. В Самоков над творбата на Вапцаров разсъждаваха 205 зрелостника.
Изпитният вариант за външното оценяване на седмокласниците бе теглен в 9 часа. Седмокласниците трябваше да преразкажат от името на врабчето разказа на Светослав Минков „Снежният човек и врабчето“. Максималният брой точки, който могат да получат учениците, писали по този модул, е 35.