СамокоВест

Прокуратурата влезе в Агенцията по горите – проверяват заменките

Споделете ни в

Прокурори и полиция влязоха в Агенцията по горите, за да проверяват горските заменки, съобщиха от Прокуратурата.

Във връзка с възложена от главния прокурор на Република България Иван Гешев проверка относно извършването на замени на поземлени имоти в горски територии, прокурори от Върховна касационна прокуратура, съвместно със служители на Главна дирекция „Национална полиция“, изискват документи (доклади, становища, заповеди и др.) от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите и от управителя на търговско дружество в София.

Изисканите документи са свързани с изпълнение на Решение на Европейската комисия от 5 септември 2014 г. относно схема за помощ SA26212(2011/C) и NoSA.26217(2011/С), приведена в действие от Република България при замени на поземлени имоти в горски територии. С Решението на ЕК като неправомерна държавна стойност са обявени 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г. (заб. решението не обхваща заменките на гори преди 2007 г., както и всички земеделски заменки, имащи обща площ от над 100 000 дка).

Изисква се цялата документация, свързана с изпълнението на обществена поръчка, с предмет избор на правоспособен независим оценител, който да извърши оценка на поземлените имоти в горски територии в съответствие с европейските изисквания, както и документи, свързани с възстановяването на предоставена на бенефициентите помощ.

Припомняме, че Инициатива „Зелени закони“ излезе с класация на облагодетелствалите се от заменките. На втора позиция е класиран роденият в самоковско енергиен бос Христо Ковачки, придобил през 2007-2008 г. общо 3441 дка държавни гори в ски-курортите Мальовица и Боровец, за 4 лв. на кв.м.

Според Зелени закони, при заменените 3441 дка публични гори в Рила, държавата и обществото са били ощетени със сумата от 200 000 000 лв. до над 300 000 000 лв., предоставени като незаконна държавна помощ на бизнесмена Ковачки.

Снимка: Зелени закони