СамокоВест

Последователите на Учителя Петър Дънов посрещнаха Божествената Нова година

Споделете ни в

Днес при изгрева на слънцето последователите на Петър Дънов посрещнаха Божествената Нова година над едно от Седемте Рилски езера. По традиция всяка година на 19 август, когато се чества Преображение Господне по стар стил, последователите на Бялото братство организират събор край платото на езерото „Бъбрека“.

Преклонението пред единството на вселената продължи с изпълнение на магическия танц паневритмия. Паневритмията се играе в кръг, като танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Продължителността на изпълнението е 1 час. Целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог и вселената.

Паневритмията се състои от три дяла. Първият съдържа 28-упражнения, вторият се нарича “Слънчеви лъчи”, а третият – “Пентаграм”.

Запознатите с духовната наука разглеждат Паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването на Паневритмия човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм.

Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Паневритмичните упражнения са в хармония с творческия космичен ритъм, който гради и организира цялата природа и затова имат мощно въздействие. Те дават възможност на човека да провежда балансирано земните и небесни енергии и да постига хармония в себе си и с околния свят.