СамокоВест

Община Самоков връчи общински стипендии за 2022/2023 г. на 9 даровити млади хора

Споделете ни в

Община Самоков ежегодно дава стипендии на самоковски ученици и студенти с постижения в областта на хуманитарните и природоматематически науки, изкуствата и спорта. Общинските стипендии са в размер на 1000 лв. Стипендиите за малките спортисти са по 500 лв.

Общинска стипендия за постижения в областта на природоматематическите науки на името на акад. Любомир Чакалов получи Мелани Пиргова. Мелани е студнетка четвърти курс направление „военен лекар“ във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна. Ръководител на студентски екип Space doctor, който печели наградата на Dasault Aviation в конкурс на Европейската космическа агенция за проекта си Semi Autonomous Resuscitation Space Robot, представен в Париж.

Общинска стипендия за постижения в областта на хуманитарните науки на името на Константин Фотинов получиха Моника Попова и Доника Баракова. Моника е ученичка в Профилирана гимназия „Константин Фотинов“. Допринася за издигане престижа на училището си с отличния си успех и като се класира на първо място на XIII Международeн конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“ категория „компютърна рисунка“ и на второ място на Национален конкурс „Аз, моят град и морето!“. Удостоена е с поощрителна награда от XXIV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“. Доника е ученичка  в Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ и завършва учебната 2021-2022 година с отличен успех. Класира се на трето място със стихотворението си „Признателност“ в Националния литературен ученически конкурс „Не се гаси туй що не гасне“.

Общинска стипендия за постижения в областта на изобразителното изкуство на името на Наум Хаджимладенов получи Мария Йонкова. Мария е възпитаник на Профилирана гимназия „Константин Фотинов“. Освен с отличния си успех издига престижа на училището и със своите постижения – Бронзов медал от Световен конкурс за детска рисунка „Малък Зоргаф“. 

Общинска стипендия за постижения в областта на музиката на името на Васил Стоин получиха Диана Чаушева и Димитър Рогачев. Диана е ученичка в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – гр. София с профил „цигулка”.  Нейните постижения за изминалата година са: Първа награда от Международния цигулков конкурс “Young Paganini”, Полша; Първа награда от втори конкурс „Кантус Фирмус“ и Голямата награда на конкурса – концерт с оркестъра на Класик ФМ в зала България; Трета награда от Международен цигулков конкурс „Илона Фехер“, Будапеща; Трета награда от Международния конкурс за ансамбли и солови изпълнители „Проф. Асен Диамандиев“ Димитър е ученик в 12 клас на Профилирана гимназия ”Константин Фотинов” Димитър има траен интерес към музиката. Следвайки музикалните си интереси, той участва в различни музикални събития и конкурси. Печели  първо място от Шестнадесети международен фолклорен конкурс „Пауталия“, 1 награда от XIII World Open Music Competition”, онлайн; Първо място от XXI Национален конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши“; Първо място от IX Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“;  две първи места от III и IV Международен музикален онлайн конкурс „Gates of Hope” – Израел; Първа награда от International Competition Festival for Young Musucian “Sergej Mihajlov”, Македония

Общинска стипендия за спорт получи Атанас Петров. Той е ученик в 9 клас на Средно училище „Отец Паисий“. За изминалата година има завоювани следните отличия: Първо място от Купа „Пирин“, слалом; Първо и второ място от Международно състезание купа „Пиба“; 1 място купа „Капи“ паралелен гигантски слалом.

Двете стипендии за  „Млад талантлив спортист от зимните спортове” получиха Яна Попова и Петър Милев. Яна е ученичка в 7 клас в Спортно училище „Никола Велчев” с профил „сноуборд”.   Носителка е на купа „Надежди”  – ежегодна награда на Българската федерация по ски, която се присъжда за най-добро цялостно класиране през сезона. Яна има един златен и един сребърен медал от  Държавни първенства, 4 златни медала от купа „Мальовица”, „Бороборд“ и „Алекс Иванов“ и   два бронзови медала от купа „Бороборд“ и „Блейд“. Петър е ученик  в 7 клас на Спортно училище „Никола Велчев“, профил ски-бягане. Носител на купа „Надежди“ във своята възраст. За изминалия сезон завоюва тринадесет златни медала от Държавни първенства и купи.