СамокоВест

Пореден нарушител се изкъпа в едно от Рилските езера

Споделете ни в


Мъж се е изкъпал в едно от защитените седем рилски езера, но сигнал до дирекцията на парк „Рила“ не е подаден и по случая не се работи, съобщи „Нова телевизия“. Видеото с излизащия от езерото „Окото“ мъж е получено в рубриката „Моята новина“. На кадрите ясно се вижда, как мъж по бански съвсем спокойно излиза от ледените води на високопланинското езеро.

Въпреки строгите забрани за къпане в защитените Рилски езера подобни инциденти не са рядкост. В началото на 2019 г. звезди на Discovery бяха глобени за палене на огън, ловуване и дори плуване в един от водните басейни в планината. Глобите бяха наложени във връзка с епизод от предаването на Беър Грилс, озаглавен “Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018“, където около връх Мусала звездата похапнал застрашена жаба и нагазил в Каракашево езеро, което е забранено.

Във връзка с поредното нарушение директорът на НП „Рила“ Красимир Андонов заяви -„Сигналът е изпратен само до телевизията, а човекът, който е подал информация за случая не се е свързал с нас. Нямаме нищо, върху което да работим, за да установим кой е нарушителят. Ако сигналът беше изпратен до нас служителите ни много бързо щяха да отидат на място. При всички положения човекът, подал сигнала, щеше да разпознае нарушителя.

Андонов коментира и възможността за наблюдение на езерата в реално време –

„Мислили сме по въпроса, но рискът камерите да бъдат откраднати е много голям. Трябва някой да стои и да отговаря за тяхното съхранение. Районът е силно посещаем и хората не се съобразяват с правилата“, допълни директорът на НП“Рила“