СамокоВест

Политиката на управление на новия кмет на Самоков инж. Ангел Джоргов приобщава все повече граждани в решаването на проблемите в Общината

Споделете ни в

След пресконференцията за работата на Контактния център, чиято основна цел е да осигури  ефективна комуникация между гражданите и общинската администрация, кметът на Самоков инж. Ангел Джоргов даде пресконференция на тема „Екология“. Присъстваха директорът на Регионалния център за управление на отпадъците Кирил Поповянски, заместник кметът Люба Кленова и Елена Лобутова служител към отдел „Екология“ към общинска администрация.

Инициативата бе свързана и с предстоящата кампания по почистване и залесяване на територията на община Самоков.

Във встъплението си кметът посочи инструментите и лостовете, които общината е създала за облекчение на гражданите при извозване на отпадъците. Така например едрогабаритните отпадъци със заявка пред отдел „Екология“ общината ги извозва до Депото. Той призова да не се използва нерегламентиран превоз, защото освен добросъвестните превозвачи има и доста недобросъвестни, които изхвърлят отпадъка след първия завой, а последствие общината разходва крупни суми за почистването им.

Инж. Джоргов изтъкна, че за миналата година са разходвани 225 хиляди лева за почистване на нерегламентирани сметища. Той бе категоричен, че наред със засиления контрол от изключителна важност е личната отговорност на всеки един към опазването на чистотата. Особено проблемен в това отношение е районът към село Драгошиново, чието почистване струва на общинската хазна около 1 200 лв. на ден. Кметът Джоргов посочи, че вече се почиства коритото на река Боклуджа. Допълнително ще бъде огласен графикът за почистването на дивите сметища в другите посоки на града и в селата от общината и пунктовете, където ще се раздават чували и ръкавици. Той изрази надеждата, че повече граждани ще се включат в кампанията.

Относно залесяването кметът допълни, че в седмицата на гората съвместно с Общинско лесничейство и с Държавното горско стопанство ще се проведе годишното залесяване. Кметът коментира и организацията по разделно събиране на отпадъците. През последните години има създадена възможност за раздаване компостери. Предстои община Самоков да подаде проектно предложение по Програмата за биологично разградими отпадъци.

Относно пускането в експлоатация на приюта за безстопанствени животни инж. Джоргов уточни, че на този етап се поръчва оборудването, което да приключи в рамките на месец-два. Обявен е конкурс за ветеринар, набира се персонал, но според него приютът няма да реши проблема с безстопанствените кучета на територията на Общината. Практиката е такава, че след като се кастрират и обезпаразитят, ако не са агресивни, те се връщат в района от където са взети. Докато не си изградим култура на отглеждане и грижа за домашните любимци този проблем ще го има, каза кметът. Той посочи, че общината ще организира и проведе проверка в града и селата домашните кучета регистрирани ли са, кастрирани ли са и т.н.

Връщайки се към темата за чистотата кметът допълни, че графикът за миене на улиците също ще бъде качен на страницата на общината и всеки може да се запознае с него.

Пресконференцията се проведе при видимо по-голямо участие на граждани. Очаквано, в центъра на поставените въпроси бяха дивите сметища, работата по сметосъбирането и сметоизвозването, броя и вида на съдовете за отпадъци, метода за определяне на такса смет, замърсяването на водите. Разисквана беше работата на Депото за отпадъци, разяснения по която даде директорът на Центъра.

Друга голяма група въпроси бяха свързани с безстопанствените кучета, кога ще заработи приюта, спазват ли се изискванията по Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета. Какъв е контролът върху работата на лицата, ангажирани с намаляване популацията и с преброяването на безстопанствените четириноги.

Повдигнат бе и въпрос за възстановяването на разрушените прагове на река Искър – проблем неглижиран години наред. В отговор кметът обяви, че предстои оглед на състоянието на праговете на река Искър и набелязване мерки по възстановяването им.

Имаше питане и относно възможностите за предаване на стъклени бутилки, с оглед последваща тяхна употреба. Директорът на Депото за отпадъци обясни, че с оглед хигиенните норми практиката вече е стъкленият амбалаж да се стрива на прах и да се изкупува от предприятията-производители.

По време на пресконференцията можеше да се задават въпроси и дистанционно, на които също бе отговорено.

Освен по-широката и вярна информация относно работата на Общинска информация, която получават гражданите при тази отворена към тях политика на управление на кмета инж. Ангел Джоргов, това е и пътят за ангажиране личната отговорност на всеки един от жителите на Общината и за възприемането й като наш Общ дом.