СамокоВест

Планински спасители, ръководени от шефа на полицията в Самоков, спасиха турист под връх Ястребец

Споделете ни в


Планински спасители откриха изгубен израелски турист след близо 6-часова издирвателна акция в Боровец, съобщиха от МВР.

Около 19 часа в неделя в полицейския участък в курорта е получен сигнал от израелски турист, че няма връзка с 23-годишния му син. Около 16 часа младежът е съобщил, че тръгва от връх „Ястребец“ към курортния комплекс със сноуборд. Става ясно, че малко по-рано се е качил с кабинкова въжена линия до последната станция и след разговора с баща си е спрял да отговаря на телефона.

Веднага след получаването на сигнала младият мъж бил обявен за общодържавно издирване. С цел установяване на местонахождението му била организирана незабавна издирвателна операция под личното ръководство на началника на РУП- Самоков Васил Попов.

Уведомено било и посолството на Държавата Израел, чиито представители също пристигнали на място.

В предприетите оперативно-издирвателни действия активно се включили и представители на стопанисващия пистите и собственик на съоръженията в ски зоната, оказвайки пълно материално-техническо съдействие на полицейските служители. В хода на координираната съвместна работа били включени три снегоутъпкващи машини и прегледани множество видеозаписи от охранителни камери.

След близо 6 часа интензивни издирвателни действия акцията приключила благополучно. Около 1.30 часа след полунощ туристът е открит в местността „Мусаленска пътека“, на около 3 км от връх „Ястребец“, във видимо добро здравословно състояние.