СамокоВест

Петър Чарийски: Да си плащаме ли водата по новите цени или не?

Споделете ни в

   Много самоковци, които не са си платили водата след крайно неприемливото увеличение на цената, коментират, изразяват основателни притеснения и питат какво да правят. Ще си позволя да посоча някои факти и да споделя моето лично мнение по проблема.

   Спомням си, че на протеста през декември 2019 г. беше предложено да не плащаме водата до февруари 2020 г. може би с надеждата до тогава да получим отговори на нашите исканията. По информация от Общината исканията ни са изпратени до компетентните институции. Вече тече февруари, но ние нямаме никакъв отговор. Преди десетина дни по моя инициатива се свързах с областния управител и го попитах докъде е стигнало съдебното оспорване от него на цената на водата – делото още не беше насрочено. Поставих му и въпроса с неплащането на сметките с новата цена. Неговото мнение беше, че тази цена е влязла в сила и трябва да се плаща, независимо че има оспорване пред съда. Ако съдът евентуално я отмени, щели да ни приспаднат разликите в бъдещите сметки.

   По подобен безнадеждно бавен начин се развиват и нещата с Искането на омбудсмана /от 14.01.2019 г./ до Конституционния съд /КС/ за установяване противоконституционност на чл. 14, ал. 2 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги /Всъщност става въпрос за това, че по принцип цената на водата е определена противоконституционно/. Образувано е конституционно дело №3/2019 г. Трябва да отбележа, че това искане на омбудсмана е подкрепено пред КС от становище на Висшия адвокатски съвет /от 11.06.2019 г./, конституиран като заинтересована страна. Обаче, така или иначе няма още решение на КС.

    При тая ситуация е пределно ясно, че едва ли има смисъл да чакаме повече отговор на нашите искания от т. нар. компетентни институции. Разбира се, всеки един трябва да реши сам за себе си дали да си плати сметките или да продължава да не плаща. Лично аз, след като изчаках да изтече срокът, който поехме като ангажимент да не плащаме, онзи ден си платих сметките.

   Междувременно от Групата за водата направихме едно допитване до самоковци дали са „за” или „против” излизане от Асоциацията ВиК за софийска област и създаване на Общинско ВиК предприятие. От отговорилите 1200 човека 1181 са „за” и само 9 са „против”. Надяваме се, че общинските ни съветници правилно ще разчетат този сигнал и ще подкрепят съгражданите си, възползвайки се от законовата възможност, която им дава чл. 198 а от Закона за водите.

  Предвид гореизложеното, мисля, че огромното мнозинство от самоковските граждани, ние, които не приемаме така наложената ни цена, имаме шанс, но просто трябва да бъдем солидарни със себе си и масово да излезем на протеста в неделя на 23.02.2020 г. от 13.00 ч. на площада, ако наистина искаме да защитим нашия безспорно справедливия интерес.