СамокоВест

Първи сняг в Самоков – непроходими тротоари, непочистени улици, глутници кучета

Споделете ни в


След безпрецедентно сухото начало на зимата, първият сняг внесе обичайния хаос в движението. Хаосът, според древните гърци, стои в основата на всичко. Те си го представяли като мястото между небето и земята, или като вихрушка, бушуващо кълбо от всички стихии.

От няколко дни в Самоков бушуват всички стихии,

независимо че и тази година от общинската хазна, считай от данъкоплатците, за снегопочистване ще се потрошат десетки хиляди левове. За 2019 година трансферът за дейността е близо 203 000 лв. Тротоарите са непроходими. И в участъците, където съвестни граждани са почистили, след първото минаване на снегопочистващите машини снегът отново е натрупан върху тях. Това напълно обезсмисля усилията и на най-добросъвестните. Многоратно сме алармирали за тази порочна практика на БКС – фирмата която несменяемо получава поръчката по зимно поддържане и снегопочистване в община Самоков. Без да се открива топлата вода е ясно, че решението е в извозването на снега. В противен случай се въртим в омагьосан кръг. Собствениците на имоти, почиствайки тротоарите, изтласкват снега към платното, снегопочистващите машини го връщат обратно.

Особено тежка е ситуацията в кварталите с високо строителство.

Вътрешнокварталните улици са напълно отписани от местната власт. Частичното топене на снега и последващите ниски температури ги прави изключително опасни поради заледяването. Почти всички са преплетени от ледени коловози и придвижването е особено рисково човек да се потроши. Преди време общината закупи малка техника за снегопочистване на тротоари и алеи. Къде са сега мултифункционалните машини – в сънищата и в мечтите?

Пътищата са в не по-добро състояние.

Улиците, особено второстепенните и в крайните квартали, са абсолютно непочистени.  Не само че не се чисти до асфалт, но снегът е оставен да се пресова от преминаващите автомобили, които оставят 20-25 сантиметрови заледени дири. При стотиците хиляди левове, които данъкоплатците плащат на БКС -фирмата зад която стои вечният общински съветник, именитият лейбърист Емил Кривошиев, би трябвало улиците да се обработват подобаващо. Най-малкото да се обработват със смеси срещу заледяване и да се опесъчават.

Но както е казал народът, не е луд този, който яде зелника,

а този който му го дава. Докато кметската управа хвърля с лека ръка изстраданите ни левчета без да упражнява никакъв контрол – така ще е!  Множество снимки заливат социалните мрежи, но кметът Владимир Георгиев  ни чул – ни видял.   

И за да бъде хаосът пълен – бушуващо кълбо от всички стихии, пълновластни господари на самоковските улици са

глутниците освирепели от глад безстопанствени кучета.

Проблем за града ни стар като света.  Види се, че и в третия си мандат кметът Георгиев няма да го реши. Да се готви за следващ – четвърти мандат. А след това за пети, за шести, за …….

Та каква беше онази приказка за зелника и за лудите?

Публикуваме само част от снимките от социалните мрежи.