СамокоВест

Петър Чарийски: Куче ме нападна посред бял ден в градинката пред Съда в Самоков

Споделете ни в


Проблемът с безстопанствените кучета в община Самоков многократно е поставян на дневен ред от сайта Самоковест. И в този случай медията ни се оказа единствена, която се ангажира да публикува направените снимки и инцидента с автора на сигнала Петър Чарийски – нападнат от скитащо куче.

Публикуваме писмото на нашия съгражданин, очаквайки местната управа най-накрая да намери решение на този проблем, който хвърля в шок и ужас самоковци вече повече от две десетилетия:

Здравейте,

Изпращам Ви 2 снимки (група кучета по тротоара при блоковете срещу ДНА-то и купчинка кучешки изпражнения на тротоара). Направих тези снимки преди няколко дни и отначало не смятах да Ви ги предлагам, тъй като си помислих, че Сайтът няколко пъти вече е писал по тая тема. Всъщност, бях решил да ги дам за качване в ФГ „Забелязано в Самоков“, както и направих. Към снимките приложих и следния текст: „Толерираните от местната власт бездомни любимци оставят свежи купчинки по тротоари и градинки.“ За съжаление обаче, администраторът на тая група не публикува изпратените от мен материали.

Като капак на всичко, онзи ден в градинката пред съда посред бял ден ме нападна едно от кучетата, които от доста време обитават тоя район. Добре, че там беше мой познат, който седеше на една маса в заведението и той го спря, като му се развика, иначе песът беше с нагласа да хапе. Това същото куче (сравнително едро и с отрязана опашка), бях свидетел, как преди десетина дни нападна един минувач между банята и градинката. Предполагам, че там някой им дава храна и то е приело, че това е негова „ловна територия” и я пази. Човекът, който спря кучето, ми сподели, че лично е казвал няколко пъти на различни фактори в общината (на кмета, на зам.-кмета и на други общинари) да вземат мерки за да се махнат тия кучета от центъра, защото положението е опасно.  Но, очевидно, до момента няма никакъв резултат.

Междувременно получих отговор от администратора на „Забелязано в Самоков“, който бях запитал за причините поради които не публикува изпратените от мен снимки. Според него било  неуместно да качва снимки с кучешки изпражнения, а и не искал с тази тема за бездомните кучета пак да предизвиква войни(!?).

Ако перифразираме Йосиф Джугашвили „Няма публикация на проблем – няма проблем.“ Навярно администриращият групата е прав за себе си. Потулването на проблемите е начин за оцеляване на зависимите хора, но никога това не води до тяхното решаване. Неслучайно в днешния „европейски“ Самоков, въпреки усилените му реновации напоследък, се набиват на очи свободно скитащите кучешки глутници и средновековната антисанитария.

инж. Петър Чарийски