СамокоВест

Читателите питат: Пребори ли корупцията Самоковска община – удостоена със сертификат за антикорупционна политика?

Споделете ни в


Публикуваме без редакторска намеса и без съкращения мненията на наши читатели за удостояването на Самоковска община със сертификат за борба с корупцията:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ,

В броя си от 20.09.2019 год, вестник „ПРИЯТЕЛ” информира читателите си, че видите ли „УДОСТОИХА САМОКОВСКАТА ОБЩИНА СЪС СЕРТИФИКАТ ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА”.

Непредубедения читател може и да го подмине това по моему Ударно ПРЕДИЗБОРНО заглавие с безразличие и да не му обърне никакво внимание!

Но предубедения читател /какъвто съм и аз , а по телефона  с критична бележка към това заглавие ми се обадиха и други, явно като мене, предубедени читатели на вестника…/ ще се изненада от това съобщение и ще прочете цялото му съдържание, като  прочитайки го ще разбере, че удостояването на Самоковската община с този „Сертификат” е от някаква си никому неизвестна международна компания, която като че ли „сертифицира” всичко по целия свят ” включително и ядрени съоръжения….…/  е САМО за въвеждането в Общината на система за борба с корупцията и т. н.

При това връчено за първи път, щото изглежда се е случило само в Самоковската община!

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Това съобщение поднесено по този начин, украсено с Ударно предизборно заглавие, предизвиква и възмущение  в читателя!

С това заглавие връчения „Сертификат” губи стойността си, и предизвиква критична насмешка у читателя…..

Защото „усещането „ за корупция в общината е Осезаемо! А това „Усещане” се подхранва от неразкритата кражба на около 48 000 лв от разбитата общинска каса в сградата на общината, под носа на „охраната”,  струващата два милиона и триста хиляди лева,  т.н. „Крайречна зона”, чиято действителна стойност не е повече от стойността на  нова триетажна къща в Самоков с нова ограда и озеленяване,  Обществените поръчки на общината изпълнявани от едни и същи толерирани фирми и    т.н, и т.н.

И това се споделя от огромна част от жителите на Самоковска община!

С поздрав: Христо Рътаров

А Благовест Коларов пише:         

Аз бих добавил, че компанията е  “ Тюф Норд България“, и звучи авторитетно с присъствието в името на немската държавно призната организация като гореспоменатата TÜV, Dekra, GTÜ и други. Това е фирма сертифицирана от немската, без никакво друго немско участие, и  бих повярвал на констатациите на специалистите, ако имаше сред тях и представители на немската TÜV. 

Но, това си е българска работа, и реакцията на г-н Рътаров, както и моята за „усещането за корупция в Община Самоков“ е осезаемо. Смея да твърдя, че доста наши съграждани споделят това мнение. Аз самият съм потърпевш от „безкорупционната“ политика на Общината. Преди година имах проблеми с безотговорното отношение в работата на общ. служители от служба „Есграон“. Усещането за разни далавери се засили след логичния ми въпрос на страниците на местните медии – как може един кладенец в крайречна зона да струва 20000 лв.  и незадоволителният отговор, който получих от неизвестен общ. служител. Какво да кажа за прахосническото отношение на Общината при ремонта на ларгото, където стотици кв.метри здрави павета и плочки бяха погребани и изхвърлени заедно с изкопните маси.  Няма да им простя заслугата за унищожението за десетки години  напред на коритото на р Искър, от „почетния“ (за мен кавичките не са случайни) ни съгражданин Симеон Пешов, ведно с БКС – всички много близки с тогавашното и сегашно общ. ръководство. За предателската сделка – далавера по заменката на 3-те дка. на бат Сали донесла загуби на общината от около 100 хил.лв.  Но за това са виновни и тогавашният общ. съвет и общ. служители, които и сега са на служба в общината. За това трябва да има комисия за народен контрол, която да има достъп до всякаква информация, не да се оправдават, че е класифицирана и до нея да имат достъп само участниците в дадена поръчка. Но с наближаващите избори изглежда, че сертифицирането на система за борба с корупцията, за предотвратяването на даването и искане на подкупи, за обещанието да се работи по нови правила, с добра дисциплина и висок морал,  е нов коз в ръцете на управляващите в момента, но и признание за далаверите натрупани през годините. Но ако останат на власт същите хора, които се въртят от 30 г., със същите хора, народа го е казал много мъдро- „вълкът козината си мени, но нрава не!“