СамокоВест

От „Демократична България“ се ангажират с осезаемо намаляване на данъците

Споделете ни в

Данък добавена стойност (ДДС) да се намали от 20 на 18%, да се въведе необлагаем минимум за данък върху доходите, а държавата да има право да преразпределя не повече от една трета от брутния вътрешен продукт (БВП) – това са част от ангажиментите, залегнали във финансовата програма на обединението „Демократична България“. То включва политическите партии  ДСБ, „Да, България“ и „Зелените. Документът, формулиран като „Обществен договор за ефективни публични финанси, намаляване на данъци, модернизация и растеж“, беше представен пред медиите днес.

Част от приоритетите посочени в Обществения договор са:

– Намаляване на ДДС от 20 на 18%, което ще остави милиард годишно в хората и бизнеса, ще намали „стимулите“ за данъчни измами и ще увеличи потреблението;

– Необлагаем минимум за данък общ доход, което ще остави повече средства във всички работещи българи и най-вече ще облекчи финансовото положение на т.нар. работещи бедни хора;

– Необлагане на реинвестираната печалба – това ще бъде двигател за частните инвестиции в иновационния потенциал на фирмите и тяхната конкурентност, вместо държавата да мисли корупционни схеми за забогатяване на клиентелата си. Съответно намаляване на данъка и на едноличните търговци.

„Това, заедно със стратегиите, които ще предложим за образование и развитие на човешкия потенциал, здравеопазване и сигурност, за които ще осигурим достатъчно средства за истински реформи, ще са основата за преодоляването на демографската катастрофа, в която се намира страната. И от която сегашните управляващи нямат никаква идея как да излязат. Държава като Ирландия, която само преди 40 години беше бедна и обезлюдяваща се, намали данъците и регулациите, и направи чудеса. Много други страни, предимно от Южна Европа, избраха пътя на съмнително усвояване на еврофондове – превърнаха кражбата на европари в национален спорт, и се провалят. Този манталитет сега властва и в България. Заради него много българи търсят успеха си извън страната. Те ще се върнат, когато започнем изграждането на модерна, технологична и чиста икономика, която работи за всички“, се посочва в програмата на „Демократична България“.

„Демократична България е единствената партия, която предлага намаляване на данъчното бреме“, заяви председателят на Да,България и бивши правосъден министър Христо Иванов. „Убедени сме, че финансова политика, основана на стимулирането на частния сектор да се развива без излишни регулации, ще осигури високи европейски доходи и самочувствие на всички български граждани. Със сигурност по-добре от власт, която купува имот във Варна по-скъпо, отколкото струва подобен в Манхатън. Защото ГЕРБ имат десетина приятели, към които насочват бюджета на страната“, подчертаха от организацията. „Предлагаме преразпределението на Брутния вътрешен продукт да е не повече от една трета от него, което ще ни нареди на второ място след Ирландия по този показател. Това ни отличава рязко от ГЕРБ, които имат идеи за покачване на данъчно-осигурителната тежест през 2018-2019 година с поне 2 милиарда лева (и които 10 години вдигат данъците, без да са сваляли никакви). И от “визията“ на БСП, която предлага да се удари най-производителната част от хората чрез връщането на пропорционалното подоходно облагане.“, категоричен бе Иванов.

Според председателят на ДСБ Атанас Атанасов, е възможно да се събират по-малко пари от българските граждани, но да се управляват по-ефективно. „Управляващите възнамеряват да съберат през следващата година между 1.5 и 2 млрд. лв. повече. Това не е изненадващо, защото следващата година е изборна, а те обичат да си купуват политическо влияние“, добави Атанасов.

Програмата ни е озаглавена „Повече пари в хората и бизнеса, по-малко във властта“, защото вярваме, че всяка власт може да харчи благата, които създаваме, по-зле от нас самите, посочи съпредседателят на „Зелените“ Владислав Панев и допълни „Правителството може да купува дупка във Варна на цена, по-висока от имотите в Манхатън, да подарява студен резерв на Доган, да източва бюджета към пътностроителни компании, но то не създава блага“

Мартин Димитров изтъкна, че хората постоянно задават въпроси „как да има сериозен растеж на пенсиите“, „как да има сериозен растеж на заплатите“. Отговорът е чрез растеж на икономиката, която ще осигури повече пари в пари в бюджета и годишен ръст от 7-8%.

От партията поискаха още електронизация на държавните услуги, която според тях ще ги направи по-ефективни и евтини за поддръжка, както и Европейски контрол на финансовата система чрез влизането ни в Банковия съюз. Те предлагат също необлагане на реинвестираната печалба, като това да бъде двигател за частните инвестиции в иновационния потенциал на фирмите и тяхната конкурентност.