СамокоВест

Отново се „прославихме“ – Фекалните води на Самоков се изливат в язовир Искър

Споделете ни в

Причината – запушен колектор, съобщи Нова Телевизия. Сигналът е подаден от граждани.

Канална вода се влива в язовир Искър! Фекалният поток идва от град Самоков и вече няколко месеца отива в язовира, вместо към пречиствателната станция. Проблемът, според шефа на ВиК-Самоков е в запушването на мръсния канал в източната част на града.

Пред камерите на Нова, подалите сигнала коментираха цялостното замърсява на района. Река Искър е затлачена от всевъзможни боклуци. Проблемът не е от вчера. Преди няколко години бтв излъчи репортажът „Чиста вода“. Тогава, след намесата на медията, участъкът бе временно почистен.

Понастоящем картинката е още по-драстична. По думите на инж. Любчо Луков: „В река Искър текът фекалии, тиня, боклуци и мъничко вода.“

Прави впечатление, че и сега отговорните институции – изпълнителни и контролни, се ангажираха с проблема и се опитаха уж да си свършат работата, едва след националното огласяване на случая. След като екипът на NOVA попита за този проблем, от ВиК-Самоков започнаха ремонт на запушения колектор. След дъжд-качулка се включиха и от РИОСВ-София. Според тях от взетите проби не се установява опасно замърсяване на водата. От Инспекцията обясниха, че първите проби са показали, че водата е качествена и годна за пиене.

А язовир Искър е един от основните водоизточници на София. Поне една трета от софиянци и хиляди гости пият от тази вода.

Показателна е реакцията на Ути Бъчваров, един от водещите на „Здравей, България“ тази сутрин. „Ама какво е това лалане“, избухна в ефир Бъчваров, след като по Нова телевизия изслуша обясненията на експерти по повод замърсяването с фекални води на яз. „Искър”. „На Самоков тоалетните са запушени, не знае кога са запушени и кога ще ги отпушат, а ние пием. Как още сте живи, софиянци. Тази река води към язовир Искър всички тези боклуци. Човек трябва да пие много вода – различни видове. Вместо да пием хубавата чешмяна вода от яз. „Искър”, трябва да наливаме пари в разни фирми“, възмути се известният готвач.

За пилите от фекалната водица надали е някакво утешение, че Община Самоков ще бъде санкционирана. Още по-малка е утехата за самоковци. Както се знае, за безхаберието на кмета Георгиев и на шефа на ВиК-Самоков Венцислав Тодоров ще плащаме ние, гражданите- данъкоплатци. Знае се също така, че проблемите ще намерят истинско решение, едва когато властимащите започнат да плащат за безобразията си от собствените си джобове. Но докато се снишаваме и мълчим като риби – това няма как да се случи!