СамокоВест

Отмениха честванията на Поклади и Тодоровден в община Самоков по решение на местния Кризисен щаб. Шест новозаразени за 24 часа

Споделете ни в

Общинският кризисен щаб отмени общоградските чествания, организирани от Община Самоков на Поклади и Тодоровден. Решението се наложи, тъй като по заповед на директора на РЗИ – София област, д-р Чобанска, масовите мероприятия на открито трябва да се провеждат при спазване на дистанция и задължително присъстващите да са с маска. Отговорността за спазването на мерките е на организатора. Въвежда се задължително ползване на маски на пазарите и тържищата, като мярката се отнася както за търговците, така и за клиентите.

МБАЛ – Самоков разполага с всички необходими медикаменти за лечение на пациенти с Ковид. На разположение са 43 легла, обезпечени и с необходимите специалисти.

Започват и засилени проверки на РУП – Самоков и РЗИ за спазване на мерките в заведенията, като при първо нарушение, ще се прави предупреждение, а при повторно ще се налагат глоби.

Обсъдена бе и организацията на изборите, като обучението на членовете на СИК ще се направи в зала „Самоков”, там ще се приемат и изборните книжа, след приключване на изборния ден.

Обсъдено бе и да се пусне заповед от РЗИ до общопрактикуващите лекари за организиране на „зелен коридор” за болни със симптоми на Ковид. Управителят на болницата призова да не се чака последния момент за хоспитализация.

Над 1200 са вече положителните тестове за Ковид 19 от началото на извънредното положение. За последните 24 часа са регистрирани 6 новозаразени, като с тях общият брой стана 1203. През изминалото денонощие цифрaта  на излекуваните и на починалите остава непроменена и те са съответно 993 и 72. Това се отразяван на броят на активните лица, който нараства с шест и към тази сутрин болните са 138. Ръст се отбелязва и на хоспитализираните, които са 48 или с 4 повече, спрямо данните от вчера. Припомняме, че от началото на 2021 цифрата на активните лица се запази в продължение на повече от два месеца на нива под 100. Едва в края на миналата седмица бе преминат този праг и през изминалата седмица тези нива се покачваха средно със седем на ден. Конкретно за община Самоков цифрата на активните лица се съотнася като 340 лица на 100 хил. души, което е малко над посоченото критично ниво за затягане на мерките