СамокоВест

Общински служители получават незаконно пари от фирми

Споделете ни в

На последното заседание на общинския съвет, съгласно редовно приетия дневен ред,  следваше да се разгледат и приемат отчетите на общинските дружества и на дружествата с общинско участие. Независимо от своевременното му огласяване, част от търговските дружества не представиха отчетите си. Не представи отчет и не изпрати свой представител и едно от най-скандалните дружества с общинско участие – „Рила Самоков 2004”. Дружеството е включено в черния списък на фирмите, организациите и личностите,  унищожавщи българската природа. За него е написано: „Рила Самоков 2004″ АД – офшорна фирма, вероятно собственост на собствениците на „Рила Спорт“, известна със скандалния проект „Супер Боровец“ – град на мястото на националния парк. В дружеството влизат “Боровец инвестмънт“ ЕАД, султанатът на Оман и Главболгарстрой. Участват също Кари Хаатая (от „Екуест“), Юри Бодуров и Ева Перфанова (от община Самоков) и Калин Пешов (от „Главболгарстрой“)”.

Както се знае „Рила Самоков 2004” е любимото отроче на бившия кмет Ангел Николов. И как да не му  е любимо, като покрай него много общински служители и най-вече самият Николов, сериозно подобриха финансовото си състояние. Злоупотребата с общински имоти започна още с учредяването на дружеството. Всеизвестен факт е, че в „Рила Самоков 2004” потънаха и завинаги изчезнаха от активите на общината 2 000 декара земи в най-атрактивната част от територията й. Имотите се намират по пътя за Боровец и бяха внесени в търговското дружество като апорт за строителството на така наречения „нисък Боровец”. Но жълтите стотинки, за които бяха оценени фактически безценните общински земи, отредиха на общината незавиден дял в общия капитал на дружеството и я лишиха от всякаква възможност да влияе върху решенията и управлението му. Игрите на Николов започнаха още с покойния Емил Кюлев. Продължиха с Екуест и мистериозният му шеф Георги Крумов. Включи се и вездесъщият Симеон Пешов с могъщата си строителна империя Главболгарстрой, която възникна върху погълнатата от него държавна фирма още в зората на демокрацията. Твърди се, че в момента мешавина в „Рила Самоков 2004” има и самият султан на Оман. По-склонни сме обаче да вярваме, че става реч за наш, роден, социалистически султан – един от многото довереници на Българската комунистическата партия, които изнесоха парите на държавата в куфарчета. Види се този „свой човек” е бил толкова кадърен, че е сколасал да скрие милиардите чак в далечен Оман.

През това време капиталът на дружеството се променяше според добре известната и добре разработена схема. След поредица от финансови еквилибристики делът на Община Самоков се стопи до невидим с просто око размер. Независимо от нищожното ни участие, за истинските собственици на „Рила – Самоков 2004”, които и да са те, е изключително важно представителите на общината да си затварят очите и устата за всичко, което се случва в дружеството. Затова и още през кметуването на Ангел Николов с тази отговорна мисия бяха натоварени най-доверените му служители – инж. Евелина Перфанова и инж. Юри Бодуров. На последното заседание на общинския съвет стана ясно, че за двете години, в които са представлявали общината, двамата са получили солидни суми. Макар че точният им размер не беше посочен, коментарът в кулоарите бе, че възнаграждението им надхвърля 50 000 лв. Сигурно такава е цената на продажността и лакейството им. Знае ли човек? Но както е казано в Библията – „всяка коза за свой крак”, сиреч всеки сам ще отговаря за делата си. Но в случая не става дума само за морал и за отговорност пред Върховния съдник. С действията си инж. Евелина Перфанова и инж. Юри Бодуров са нарушили и нормите на Закона за държавния служител. Съгласно чл.7 ал. 3 от него:” Държавен служител може да участва като представител на държавата или общината в органите на управление или контрол на търговските дружества с държавно или общинско участие в капитала или на юридическите лица, създадени със закон, за което не получава възнаграждение.”

Но независимо от явното им закононарушение, двамата убавци бяха преизбрани да представляват Общината в „Рила Самоков 2004” за още две години. Нека им е нека – чакат ги най-малко още 50 бона. Новият им мандат е скандален не само защото двамата общински служители са се облагодетелствали абсолютно неправомерно. Самият избор протече при редица нарушения на българското законодателство. По време на сутрешното заседание на общинския съвет бе направено предложение изборът на представителите на общината да бъде отложен за следващата сесия, тъй като отчетът на дружеството не бе представен съгласно установения ред и на заседанието не присъстваше негов представител. Евелина Перфанова и Юри Бодуров обаче бяха преизбрани минути преди обявения начален час на следобедното заседание и при непълен състав на общинския съвет. С това свое решение съветниците доказаха, за кой ли път, че въобще не зачитат закона. Стана ясно и кой е истинският тартор на общинската управа и кой дърпа конците. Екс кметът Ангел Николов наложи фаворитите си даже против волята и в отсъствието на собствената си политическа група. Така потвърди максимата, че няма нито вечни приятели, нито вечни врагове. Има само вечни интереси! А Ангелниколовите интереси са пословично ненаситни. Доверениците му бяха преизбрани на бърза ръка с явно гласуване и преди още съветниците от БСП да се включат в работата на общинския съвет. Взето по този начин решението на общинския съвет, респективно изборът на Евелина Перфанова и на Юри Бодуров да представляват общината в „Рила Самоков 2004” за следващите две години, са незаконни. Съгласно чл.27, ал.5 на Закона за местното самоуправление и местната администрация решенията за избор на представители на общината в търговски дружества се приемат с поименно гласуване, което се отразява в протокола от заседанието. А съгласно ал.4 тези решения се вземат с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците.

В нарушение на закона председателят на общинския съвет Ирена Коцева не подложи изборът на представителите в търговското дружество на поименно гласуване. Така че решението бе взето без да се знае колко общински съветници са присъствали в този момент на заседанието на съвета. Имало ли е изискуемият кворум? С колко гласа е взето решението? Кои съветници са подкрепили кандидатурите на Евелина Перфанова и на Юри Бодуров и кои – не. От групата на БСП заявиха, че ще сигнализират областния управител за нарушенията на закона. Но като се има предвид, че изборът стана под прякото ръководство и с активното участие на общинските съветници от политическа партия ГЕРБ е много съмнително дали областният управител ще оспори решението. И все тези пусти интереси! Все те обръщат каруцата, та да се чуди човек кой – кой е в тази община и за какво се бори.

Нормативният акт е възложил контрол по законността на решенията на общинския съвет и на Районния прокурор, което дава още една възможност да възтържествува правото. А кой ще победи в крайна сметка – правото или парите, само бъдещето ще покаже. В интерес на самоковци е поне този път да надвие законът, но комай вече не ни останаха нито вяра, нито надежда.