СамокоВест

„Супер Боровец” стана собственост на офшорка от Люксембург

Споделете ни в

„Боровец инвест“, „Аксис ритейл“ и техни дъщерни компании станаха изцяло собственост на „Дъ Люксембург Акуизишън Къмпани“. Сделката е станала след разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Компанията  купувач е регистрирана в Люксембург и е притежание на Държавния резервен фонд на Султана на Оман. „Боровец инвест“ има две дъщерни дружества – „Боровец инвестмънтс“ и „Рила-Самоков 2004“. Второто е създадено за проекта „Супер Боровец“ и в него 67% са на „Боровец инвестмънтс“, а останалите на община Самоков и на „Главболгарстрой“. Към момента не е започнало изпълнението на проекта, уточняват от КЗК.  Чрез сделката Оманският фонд става основен акционер в замразения проект за ски зона в Рила – “Супер Боровец”. Фондът притежава директно 40% от проекта, а през 2009 г. придоби контролния дял от „Екуест“ – другият инвеститор в проекта. Бившият инвестиционен фонд „Екуест“ се трансформира в „Транс Болкан инвестмънтс“.

След сделката Оман ще притежава и оператора на „Техномаркет“ „К енд К електроникс“. Той е дъщерно дружество на „Аксис ритейл“ и от своя страна държи „Балкан Софт“, „К енд К сервиз“ и „Биз Еър“, което има два пътнически самолета.
Оманският фонд чрез дъщерно дружество упражнява съвместен контрол върху Корпоративна търговска банка заедно с мажоритарния собственик Цветан Василев. Притежава и „Булко Акуизишън“, „Чери Гардънс“ и „Спартак-Турс“. Последното дружество притежава хотел до Сандански.