СамокоВест

Община Самоков сформира бригада от 20 доброволци в помощ към РД „Пожарна безопасност“

Споделете ни в

Община Самоков ще има доброволческо формирование. Това заяви кмета Владимир Георгиев на среща директора на Регионална дирекция пожарна безопасност главен инспектор Георги Иванов.

На срещата присъства и специалист от отдел „Доброволчески формирования” към Главна дирекция пожарна безопасност Радина Хаджиева и началника на Районната служба за пожарна безопасност Ивелина Дренска. От страна на общинска администрация присъстваха още секретарят Ангелина Вангелова и специалист „Гражданска защита” Иван Терзийски. Темата на срещата бе организация и функции на доброволческите формирования. Г-жа Хаджиева направи разяснение за ангажиментите на държавата към доброволците, отговорностите на общините, организацията на работата и др., съгласно Наредбата. Регистрираните доброволци ще получат екипировка и ще им бъде направена застраховка. Задължително се преминава през обучение за пожарникарска и спасителна дейност. Главен инспектор Иванов заяви, че първоначалните обучения ще бъдат направени от Регионалната дирекция пожарна безопасност.

Доброволческото формирование в Самоков се състои от 20 доброволци, на които предстои да бъдат обработени документите, за да се пристъпи към регистрация. Всеки един доброволец ще предостави телефона си, който ще бъде въведен в Националната система за оповестяване. Доброволческите формирования могат да оказват съдействие на общините в много аспекти, не само в кризисни ситуации. Кметът Георгиев заяви, че от страна на общината ще бъде предоставена база за обучение, както и за съхранение на техника. Техниката ще бъде предоставена от Регионалната дирекция противопожарна безопасност. Има възможности да се кандидатства и по различни направление за допълнителна техника и оборудване. Г-н Иванов сподели, че е приятно изненадан от ентусиазма на самоковци и от подкрепата, която Община Самоков е готова да окаже. Координатор на доброволците в Самоков ще бъде Иван Терзийски. Предстои да се избере ръководство на формированието.