СамокоВест

Отзвук – „ДГС Самоков” сезира Районната прокуратура в града заради установени нарушения в горите край с. Поповяне

Споделете ни в

След сигнала на народния представител от Продължаваме промяната Александър Дунчев, че лично е засякъл и сигнализирал за незаконна сеч в гори на територията на община Самоков, ЮЗДП публикува информация, че „ДГС Самоков” е сезирало Районната прокуратура за нарушения в горите  край с. Поповяне. Едно добро начало, че грижата за опазването на горите ще бъде изведена по всички направления.

В публикацията на Югозападното държавно предприятие се посочва:„ Да бъде извършена проверка от Районна прокуратура Самоков за разкриване и залавяне на нарушителите, извършили незаконна сеч в държавни и частни гори. В сигнал до прокуратурата директорът на „ДГС Самоков” инж. Александър Кроснев посочва, че на 14 март горски служители констатират нарушения в землището на с. Поповяне. Три от подотделите – 540 „д, л“ и 544  „ж“ са държавни горски територии, а подотдел 544 „е“ е частна собственост. При ежедневния си обход горските забелязват следи от товарен автомобил, водещи до цех за преработка на дървесина в края на с. Белчин. Тръгват по следите на автомобила в обратна посока и стигат до местността Турски дол. Там забелязват група роми, сред които и стар техен познайник. На място е установена сеч на дървесина без контролна горска марка и без издадено позволително, като за констатираното нарушение е съставен протокол. 

След като поемат от мястото на нарушението в посока към с. Белчин горските служители виждат, че срещу тях идва същата група роми. На въпрос къде са тръгнали отговарят, че началникът им ги е пратил в местността Турски дол да отсекат няколко дървета на пътя.     

Обемът на незаконно отсечената дървесина възлиза на 39 куб. метра. От тях 28 куб. метра е едра строителна от бял бор, 3 куб. метра – средна строителна бялборова дървесина и 8 куб. метра едра строителна дървесина от смърч. Стойността на отсечената дървесина общо е 4 560 лв. без ДДС.“