СамокоВест

Община Самоков за пореден път ще чисти бунището в местността „Рашид бегов чифлик“

Споделете ни в

На 20 октомври (четвъртък) от 10.00 ч. ще бъде направено почистване на терен в местността Рашид бегов чифлик. Този участък се намира в близост до река Искър и в него често нерегламентирано се изхвърлят най-вече строителни отпадъци, обявиха от Общинска администрация.

Инициативата на Ботаническа фондация „Клоран” и сдружение ОПИМОС, с подкрепата от Община Самоков, предвижда да бъде направено почистване на терена и седмица след почистването да се залесят дървета. Дървесните видове са съобразени с местната флора, като са избрани и няколко вида с висока декоративна стойност. Проектът за залесяване е разработен от специалисти от Лесотехническия университет, като по този начин ще превърнат терена в крайградски парк. Всеки желаещ може да се включи в инициативата.

Припомняме, че още в далечната 2012 година, на 5 май бунището на Самоков в местността „Рашид бегов чифлик“ стана обект на bTV Репортерите. Инициативата бе на Природозащитниците от Гражданско сдружение „Еко Рила”, които сигнализираха всички компетентни институции, не само в страната, но и в ЕС. Заснет и излъчен бе филмът „Чиста вода“ с автор Венелин Петков, разкриващ ужасяващи кадри на боклуците, от всякакъв вид и размер, пръснати в цялата местност. „Зрителите на цяла България, а и на много други страни по света, станаха свидетели на истинска екологична катастрофа. Това, което от години се изхвърля на гигантското сметище, се просмуква с подпочвените води, влива се в река Искър и  продължава към язовира, от където се захранва с питейна вода голяма част от София“, уточни авторът на филма.

Сайтът ни е отразявал проблема в поредица от публикации, включително и как Общински съвет – Самоков легитимира беззаконията на ръководството на БКС в лицето на Емил Кривошиев-Кремвишо. Тогавашните ни избраници  решиха, част от терена да бъде определен за депо на строителни отпадъци. По този начин наличието на голяма част от боклуците, които от години камионите на БКС изсипваха, а булдозерите зариваха, намериха своето законно обяснение.

От тогава, та до ден днешен, управниците ни трошат десетки хиляди лв. на самоковските данъкоплатци да чистят огромното бунище. Но, когато самите управници прикриват и узаконяват беззаконията, реален резултат не може да има.