СамокоВест

Самоковското дружество „Самел 90“ предостави на Силите за специални операции година по-рано 93% от договорената военна техника

Споделете ни в

Самоковското дружество „Самел 90“  предостави 92 машини – високопроходими бронирани транспортьори, от общо 98 по договор, на Съвместното командване на специалните операции. Бронираната машина е за 8 души плюс картечар и е предназначена за транспортиране на жива сила по високопроходими терени.

„Досега пробният период показва много добри показатели на функциониране на машината. Дори да имаме забележки, според договорката те ще бъдат изгладени технологично от фирмата производител“ – изтъкна ген. Матеев.

На специална церемония в Пловдив, в Деня на парашутиста – 18 октомври и храмовият празник на формированието „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, бойната техника  бе осветена от Пловдивския митрополит Николай. Присъстваше изпълнителният директор на дружеството производител „Самел 90“ инж. Петър Георгиев. На освещаването присъстваха и няколко бивши военни министри, които имат заслуги за изпълнението на тази военна програма, която е на стойност 50 млн. лева.

“За този проект работиха много от нас, имахме разбирането, съдействието и подкрепата на политическото и военно ръководство на отбраната, когато бе сключен този договор.

От тогава са изминали дори по-малко от две години. А проектът трябваше да бъде реализиран за тригодишен период“, каза командирът на Специалните сили Явор Матеев. По неговите думи, това е един необходим и важен за специалните сили и за България проект и той се реализира в съответствие с правилата и законите на България.