СамокоВест

Нови избори за общински съветници няма да има – ВАС окончателно отмени решението на първа инстанция

Споделете ни в

Вчера, на 20 юни 2016 година, с решение № 7378 Върховният административен съд се произнесе окончателно по казуса действителни ли са изборите за общински съветници в Самоков, проведени на 25 октомври 2015 година.

Както СамокоВест многократно писа, изборните резултати бяха обжалвани от Даниела Трохарова, кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ и от Емил Кривошиев, в качеството му на представител на “Обединен блок на труда Български лейбъристи”. Основните мотиви в жалбата на Трохарова са свързани с нарушения в отчитането на изборните резултати. Цитирани са протоколи със съществени недъзи – несъответствия, пропуски, поправки, неточности.

Кривошиев обжалваше изборните резултати в секцията в Ярлово, чийто протокол стана емблематичен за България за манипулиране на изборните резултати. В протокола има съществени нарушения и неточности. На началната страница липсват имената на членовете на комисията. Посочени са избиратели по списък – 345, а брой получени бюлетини – 167 при първоначално вписани 300 и задраскани. Регистрирани 266, подписали се, гласоподаватели, а намерени бюлетини в урната 133 броя. Разликата между първоначално посочените 300 броя получени бюлетини и окончателно вписаните като получени 167 броя е точно 133 – бройката на липсващите бюлетини в урната. Недействителните бюлетини на едно място са 96, на друго 76. Броят на недействителните бюлетини изписан с цифри е различен от изписания с думи. Фрапиращ е начинът на разпределението по партии на недействителните бюлетини, на които не е отбелязана предпочетената партия или са посочени повече от една. Подписите в края на протокола на членовете на комисия не са техни. Истински са само подписите на председателя, зам.председателя и секретаря. Разминаването в действителните гласове и посочените в протокола на Ярловската секционна избирателна комисия бе потвърдено при повторното броене в присъствието на вещо лице.

На първа инстанция, Административен съд – Софийска област обяви избора за общински съветници в Самоков за недействителен. Това решение бе обжалвано вкупом от всичките ни избраници, ужасени че може да изпаднат от така желаните меки столове, за които не малка част от тях се бръкнаха дълбоко и платиха добри пари.

Независимо от вопиющите грешки в протоколите, ВАС отмени решението на първоинстанционния съд и потвърди решението на Общинската избирателна комисия № 212- МИ от 26.10.2015година, с което бяха отчетени изборните резултати за общински съветници и се определи настоящия състав на Общински съвет – Самоков. Съдът остави без уважение и жалбата на Кривошиев, на основание, че същият е избран за общински съветник и няма правен интерес от промяна в изборните резултати.

Публикуваме решението дословно:

Водим от гореизложеното и на основание чл. 222, ал.1, във връзка с чл. 221 от АПК, във връзка с чл. 459, ал. 9 от ИК ,Върховният административен съд – четвърто отделение
РЕШИ:

ОТМЕНЯ Решение № 1041 от 22.12.2015година на Администативен съд С. област по адм. дело № 984/2015година в частта в която се обявява за недействителен по жалба на Д. И. Т., в качеството й на регистриран кандидат за общински съветник от ПП”Герб” проведеният на 25.10.2015г. избор за общински съветници в [община], обективиран в Решение № 212- МИ от 26.10.2015година на Общинска избирателна комисия и вместо него ПОСТАНОВЯВА:
ПОТВЪРЖДАВА Решение № 212- МИ от 26.10.2015година на Общинска избирателна комисия за определяне на изборните резултати от проведените избори за общински съветници на [община] на 25.10.2015година.
ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 1041 от 22.12.2015година на Администативен съд С. област по адм. дело № 984/2015година в частта в която оставя без разглеждане жалбата на Е. Н. К. в качеството му на кандидат за общински съветник, издигнат от партия “Обединен блок на труда Български лейбъристи” срещу решение № 212- МИ от 26.10.2015година на Общинска избирателна комисия.
РЕШЕНИЕТО е окончателно.

Присъдата на ВАС досущ ми мяза на решението на 2-годишната дъщеричка на моя близка приятелка. Та детенцето си бе хванало една гъсеница и й говореше „мърдаш, не мърдаш – папкам те“. И докато ние с майката успяхме все пак навреме да спасим гъсеницата от незавидната участ и най-вече малката красавица от ужасната закуска, самоковци не могат да се надяват на Спасител.

Грешни, негрешни протоколите – изборът за общински съветници е редовен, съставът на Общински съвет-Самоков 2015 се запазва без промяна.

Да са ни честити изборите по Севернокорейски тертип, както сайтът ни СамокоВест вече писа!

                                                                                                                                                                                   Лилия Кинина