СамокоВест

Заключение на Междуведомствената работна група за язовир Бели Искър: Място за тревога няма

Споделете ни в

Трето заседание проведе Междуведомствената работна група (МРГ) за яз. „Бели Искър”, председателствана от Областния управител на Софийска област Росица Иванова. В работната група, съгласно Указания на МРРБ и Заповед на Областния управител, са включени представители и експерти от областните администрации на Софийска област и Област София, МРРБ, Столична община, МОСВ, ГД ПБЗН, МВР, КЕВР, РИОСВ-София, Басейнова дирекция „Дунавски район”, „Софийска вода” АД, „ВиК” ЕООД-гр. София, община Самоков и община Божурище. Нейната задачата е да конкретизира и определи отговорностите на страните по осъществяването на инвестиционни проекти, свързани с рехабилитацията на съоръжението, както и да изготви индикативен график за изпълнение на поставените задачи.

Областният управител припомни решенията, взети на предходното заседание и постъпилите особени мнения при съгласуването на протокола с представителите на институциите, включени в работната група. Тя постави и въпроса за тиражираните в медиите през последните дни изказвания относно безопасността на яз. „Бели Искър”, всяващи притеснение сред обществеността, както и призивите към гражданско неподчинение от страна на жителите на населени места в близост до язовира. Членовете на МРГ, сред които доказани експерти от редица институции, бяха категорични, че място за притеснения сред населението не трябва да има, тъй като язовирът е безопасен, а състоянието му се следи непрекъснато, и тези факти трябва да бъдат предоставени на медиите като опровержение на разпространяваните неверни твърдения. Членовете на МРГ бяха единодушни също, че представители на гражданския и неправителствения сектор от които има постъпили искания, не би било уместно да присъстват на нейните заседания, тъй като работната група е преди всичко на експертно и междуинституционално ниво.

Разгледана бе и темата относно спешността за извършване на 2 етап от рехабилитацията на стената. В дискусията си членовете на МРГ се позоваха на експертни оценки, изготвени от доказани български специалисти и препотвърдени изрично от международни експерти, според които съоръжението не е опасно, и призоваха още веднъж обществеността към спокойствие.

На заседанието бе решено концесионерът „Софийска вода” АД да внесе незабавно за разглеждане и приемане от експертен съвет в МРРБ изготвеният Доклад-анализ за техническото състояние на язовирната стена на яз. „Бели Искър” за периода 2012-2015 година.

В рамките на заседанието за пореден път бе обсъдена юридическата страна на въпроса в чии правомощия и задължения попада извършването на инвестиционни ремонтни дейности по язовирната стена на „Бели Искър”.

Работната група потвърди и приетото на предходното заседание решение да предложи на Министъра на регионалното развитие и благоустройството, след допълнително съгласуване между експертите от МРРБ и Областна администрация на Софийска област, да се предприемат необходимите действия за съставянето на Акт за публична държавна собственост на язовира във възможно най-кратки срокове.

Във връзка с постъпилите становища и особени мнения по решенията от протокола от второто заседание, от институции, МРГ не потвърди останалите решения, приети на предходното си заседание.