СамокоВест

„Новият политик” почина

Споделете ни в

rick mayallВ неделя на 56-годишна възраст почина британският комедиен актьор Рик Майол, съобщи Би Би Си. Той ще бъде запомнен с ролите си в много комедийни сериали – „На дъното“, „Черното влечуго“, „Новият политик“. В излъчвания и у нас сериал Майол играеше ролята на депутата-консерватор Алън Копле. Терминът „Новият политик” стана символ на лицемерие, демагогство, корупция, „обръщане на палачинката“ и други атрибути на домогващите се към властта, както и тези, които искат да запазят положението си на държавната софра и да се възползват от всички привилегии на политическите постове. Култовата фраза на Алън Копле „Запомнете приятели, Бог е мъртъв. Маркс също. Но пазарът живее. Пазарът трябва да стане новия Бог.” е особено актуална у нас днес.
Освен в сериали, Майол се е снимал и в десетки филми като „Хотел Парадизо“, „Хари Потър и философския камък“ и шантавия „Американски върколак в Лондон“.
След катастрофа през 1998 година, следствие на която няколко дни е в кома, той така и не се възстановява напълно. Мениджърът на Майол коментира, че смъртта му е била неочаквана и голям шок за близките му. „Знаем само, че е починал в дома си“, добавя той.