СамокоВест

Меглена Кунева: Реформаторският блок ще се яви заедно на предсрочните парламентарни избори

Споделете ни в

meglena kunevaРеформаторският блок ще се яви заедно на предсрочните парламентарни избори, заяви лидерът на „България за гражданите“ Меглена Кунева в интервю за радио „Фокус“. „Колкото до учредителното споразумение, ние предвиждаме да се явим на всички избори, да направим един пълен цикъл избори заедно. И аз никога не съм показвала колебание по този въпрос. Достатъчно опит имам политически. За радост, в голямата си част моят политически опит е европейски. Знам как трябва да се постъпва, за да има европейски стандарт в България. Нямам никакво колебание в това, че мога да го направя.”, каза още Меглена Кунева и допълни: „Аз знам, че в моите ръце е единството на Реформаторския блок. Знаех го още от самото начало, когато подписахме учредителното споразумение. Защото, ако „България на гражданите“ не се беше присъединила, това щеше да бъде старата формула на Синята коалиция. Тъй че с присъединяването на „България на гражданите“ аз поех много сериозна отговорност, включително и пред компактната група хора, компактната партия, която „България на гражданите“ представляваше. Знаех го и по време на тези избори. И не съм се изкушила в нито един момент да предам това единство. Не съм дала ни най-малък знак, че от страна на „България на гражданите“ има каквото и да било колебание.”
„Ние не сме спирали да обикаляме страната, аз току-що излязох от европейските избори. Водих една много активна кампания. Кампания, която беше базирана на единството на Реформаторския блок. Аз както знаете не съм правила никаква друга кампания, освен това – „Гласувайте „за“ Реформаторския блок“ и смятам, че има потенциал за развитие. Да, това са следващите крачки, които трябва да се направят. Да се отчетат плюсовете и минусите на стъпките досега и да се направи достатъчно добра организация за следващите парламентарни избори.”, уточни лидерът на „България за гражданите“.
Меглена Кунева коментира и сигналите за секционни комисии, които не са отбелязвали в протоколите преференциалните гласове за водачи на листи, включително за нея самата. „Ние имахме Национален съвет, на който много от нашите областни координатори дадоха примери, че не са броени преференции, защото комисиите не са били инструктирани както трябва, или пък напротив – счели са, че това би помогнало за един различен резултат.” Затова всички лидери на партии в Реформаторския блок са подписали искане за повторно преброяване на бюлетините в секции, в които имат сигнали, че не са броени преференции за първия. „Защо това е така? Защото никой не разясни какво означават преференциите на тези евроизборите. Това, че за разлика от всички други избори, които са правени с преференции, тук ако не гласуваш изрично за първия, всъщност преподреждаш листата. Всъщност това беше уникален подход на БСП. Крайно зле обяснен.“, поясни лидерът на „България на гражданите“.
Меглена Кунева отново подчерта, че за нея единството на Реформаторския блок е било по-голямата задача на тези избори, защото какво значение има, ако спечелиш едни евроизбори, а след това загубиш всички останали. „И знаейки, че това единство до голяма степен се държи от мен в момента, аз смятам, че имам всички свои аргументи и с цялото си поведение ще сложа цялата си политическа тежест зад това да покажем, че можем да устояваме, и да покажем, че Реформаторският блок може да действа като единна политическа сила по време на избори. За мен това е по-голямата задача. Всички дребни партийни сметки, дребни лични сметки, правят политиците да изглеждат малки като мащаб. А хората искат страната им да бъде голяма. През малки по мащаб политици, голяма страна и голяма политика не се прави.”, категорична е тя.