СамокоВест

Недохранени и болни коне обикалят из самоковското село Ярлово. Собственикът е починал

Споделете ни в

Зрители на NOVA са сигнализирали, че от няколко месеца три безпризорни коня обикалят из самоковското село Ярлово. Причината – техният собственик е починал и няма кой да се грижи за тях.

Едно от животните е със счупен крак, разказват хора от селото. „Конят е в окаяно състояние. Той е със счупен крак и има много тежка гангрена”, заяви жител на селото в сутрешния блок на телевизията.

„Сигнализирал съм всички институции. Представител на БАБХ от Самоков дойде и ми написа предписание. Доктор Тошев ми каза, че трябва да направя скица на движение на конете. Собственикът на животните почина. Той има брат, който обаче няма документи за конете. Шест месеца вече този кон е болен. Извиках и лекар, който установи, че болният кон няма как да оздравее”, разказа в репортажа на Румен Бахов кметът на Ярлово Васил Миленов.

Според кмета, конете не са чипирани. Представител от отдел „Екология“ в общината заяви, че не знаят дали конете са чипирани, защото не разполагат с необходимия четец. На въпрос на репортера, когато са идвали на проверка с д-р Тошев открили ли са конете, от общинския отдел „Екология“ отговориха, че не са ги намерили, защото  конете непрестанно се местили в търсене на храна. От БАБХ заявили, че са пратили хора, но те не са ги открили. А д-р Тошев написал на кмета Миленов предписание.

Румен Бахов многократно призова шефовете на БАБХ да гледат репортажа и заяви, че ако никой не се погрижи за болния кон, има осигурен бус, с който ще го транспортират и ще го вържат на пилоните пред  Агенцията в София. А един от останалите коне – пред вратата на представителя ѝ в Самоков д-р Тошев.