СамокоВест

Граждани питат: Спазват ли работодателите правата на работниците и служителите?

Споделете ни в

В редакцията ни постъпи питане от граждани спазват ли работодателите правата на работниците и служителите си. Акцентът бе поставен върху работата на открито при екстремни условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла и в частност през летните горещини. Уточняваме, че допустимите гранични стойности за температура на въздуха са посочени в НАРЕДБА № РД-07-3 от 18.07.2014 г.

Организационните мерки, които могат да се предприемат, са промяна на работното време, така че да се избягва работата на открито в най-горещите часове на деня, осигуряване на по-чести почивки, подходящо работно облекло и разхладителни напитки. Работодателят трябва да има готовност за оказване на помощ в случай на инцидент – топлинен или слънчев удар.

Няма да е пресилено, ако кажем, че всички ние сме наясно, че правата на работниците и служителите не се спазват. Особено тревожни са случаите, когато работници по ремонт на покриви или почистване на комини работят по високите блокове в кварталите без никакви обезопасителни средства. Особено в кв. „Самоково“, където повечето от сградите са със скатни покриви, отговорността за здравето и живота на работещите е оставена изцяло на Господ.

Убедени сме, че всички сме ги виждали. И какво от това?

Няма спор, че компетентните институции, включително инспекциите по труда, следва да упражняват ефективен контрол за спазването на нормативните изисквания.

НО! Защитата на правата на работниците и служителите е изцяло в ръцете на самите тях. Те са тези, които трябва да познават правата си и активно да ги устояват. Тук е мястото и отговорността и на синдикатите – да запознават работещите с правата им и да предприемат активни действия в тяхната защита.   

В този смисъл гражданите следва да търсят отговор на въпросите спазват ли се правата им и съдействие от съответните компетентни органи.