СамокоВест

Национален комитет за подобряване водоснабдяването обяви цените на Софийска вода за социален геноцид. А какво да кажат самоковци?

Споделете ни в

avariq cheshma mivka vodaНеправителствената организация „Национален комитет за подобряване водоснабдяването на България“се обяви против исканото от „Софийска вода“ увеличение на цената на водата. С новото увеличение на цената на софиянци „Софийска вода“ цели да спечели 34 млн. лева.
Според анализ на комитета за 1 стотинка корекция в цената на водата „Софийска вода“ получава допълнителна печалба от 860 хил. до 1 млн. лв. Според комитета за повече от 350 хил. столичани цената на водата в момента е далеч над социалната поносимост. От бизнес плана на „Софийска вода“ АД за 2016 г., публикуван от Комисията за енергийно и водно регулиране е видно, че компанията иска цената на водата да се увеличи от 0,99 лв./куб. м без ДДС на 1,2 лв./куб. м без ДДС, което е ръст от 21,2%.
От Комитета определиха искането на концесионера като „социален геноцид”. В Закона за регулиране на ВиК услугите се определя социална поносимост на цената на услугата. Към момента за социално поносимо се приема, когато минималното месечно количество от 2,8 куб. м. на потребител не надхвърля 4 на сто от средния месечен доход на домакинствата. С изменение на закона прагът на социална поносимост е намален от 4 на 2,5 на сто. Но, тъй като настоящият регулаторен период е удължен до края на 2016 г., намаленият праг ще се прилага КЕВР препоръчва на концесионера да преработи инвестиционната програма и да представи пълна информация за извършените аварийни ремонти по мрежата след 1 януари 2017 г.
Въпросът, който от десетилетия стои пред самоковските управници и преди всичко пред кмета Владимир Георгиев и общинските съветници, е на какъв геноцид са подложени самоковци при тези цени на ВиК услугите в Общината? И кога ще проявят политическа воля и ще изпълнят решението на предишния състав на Общински съвет-Самоков за учредяване на Общинско ВиК дружество?