СамокоВест

Млади таланти на Самоков и надежди в спорта получават стипендии за 2019 година

Споделете ни в


Община Самоков ежегодно отпуска 10 стипендии по 1000 лв. за млади таланти в няколко направления и две стипендии по 500 лв. за младите надежди в зимните спортове. Основните критерии за определяне на стипендиантите са отличния успех и награди от международни и национални състезания. 3 от стипендиите се присъждат в сферата на хуманитарните науки на името на „Константин Фотинов”. Три са стипендиите и за природоматематическите науки на името на „Любомир Чакалов”. Две стипендии са в сферата на изкуства – една за музика на името на Васил Стоин, и една за изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов”. Десетата стипендия в размер на 1000 лв. е за спортни постижения. Стипендии се присъждат на ученици след 8-ми клас, които имат отличен успех и постижения в съответното направления и за студенти доказали се в своята област.

За 2019 носителите на отличията за постижения в областта на хуманитарните науки са -Йонна Хамамджиева за отличен успех, победител в международния конкурс „Нешънъл новел райтънинг монф” в категория новела, където за да победиш, трябва да напишеш роман с над 50 хил. думи на английски; Персиана Цанкова за отличен успех и множество първи награди в Национални литературни  конкурси и Калина Митрева за отличен успех и първото място на областния кръг на олимпиадата по немски език и отлично представяне на националния кръг, както и множество награди от участието ѝ в театъра на немски език към ПГ “Константин Фотинов“.

В категорията природоматематически науки стипендия получава Михаела Вукова за отличен успех, трето място в националния конкурс  за компютърна рисунка „Виртуална пролет 2019”и първо място в националния конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”.

Стипендията за постижения в музикалното изкуство „Васил Стоин” се присъжда на Диана Чаушева за десетки награди и призови места от международни конкурси. Със стипендия в изобразителното изкуство на името на Наум Хаджимладенов бе удостоен носителят на първа награда от Националния конкурс за детска рисунка, в рамките на Национална награда „Захарий Зограф” – Павел Вълков.

Стипендията за спорт отиде при младата надежда в ски алпийските дисциплини Стефан Ярловски с отличен успех, 2 златни, 1 сребърен и три бронзови медала от национални първенства.

С една от стипендиите за млади надежди – до 14 г. в зимните спортове бе награден Дани Чолаков за отличен успех и завоювани 3 златни, два сребърни и 3 бронзови медала от държавни първенства. Тъй като част от кандидатите за спортни стипендии  имат сходни показатели, като успех и резултати, тази година комисията присъди и няколко поощрителни стипендии по 300 лв. на Изабел Крамарска,  Деян Разложки, Павел Марков, Антоний Антонов и Алекс Чалина.

Удостоверенията на стипендиантите бяха връчени в заключителната вечер от Празника на Самоков.