СамокоВест

Превръщат Седемте рилски езера в плувни басейни

Споделете ни в


В сутрешния блок „Здравей България“ на Нова телевизия бяха излъчени кадри на къпещ се мъж в едно от Седемте рилски езера. Видеото е изпратено от Мария-Виктория, придружено с коментар – „На 16.08.2019 г. при изкачване на Рилските езера видяхме и снимах този тип. Човекът плуваше видимо подготвен с шапка и очила. Езерото е „Бъбрека“.

В началото на месец август тази година Нова телевизия излъчи клип с къпещ се мъж в друго от седемте езера – Окото. Видеото с излизащия от водата нарушител бе изпратено отново от зрители в рубриката „Моята новина“ на медията.

Тогава директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов направи следния коментар – „Човекът, който е подал информация за случая, не се е свързал с нас. Нямаме нищо, върху което да работим, за да установим кой е нарушителят. Ако сигналът беше изпратен до нас, служителите ни много бързо щяха да отидат на място. При всички положения човекът, подал сигнала, щеше да разпознае нарушителя“

Попитан дали е мислено наблюдението за нарушения да става с камери, той уточни, че е имало такава идея, но има сериозен риск оборудването да бъде откраднато. Андонов обобщи, че районът на Седемте рилски езера е силно посещаем, а хората не се съобразяват с правилата.

През август миналата година участници в опит за поставяне на рекорд за най-голямо хоро нагазиха в езерото Бъбрека.

Глобата за нарушаване на правилата и влизане в езерата е от 500 до 5000 лв., но за да бъдат наложени те, е нужно да се знае кой е нарушителят и провинението му да се докаже.

След поредния случай на оскверняване на Рилските езера  – един от уникалните енергийни центрове на България, необходимостта от адекватни мерки за защитата и опазването им става неотложна. И всякакви оправдания нямат място тук. Ако отговарящият за опазването на Парка не е в състояние да го постигне, то би трябвало да се оттегли или да бъде отстранен и на негово място да застъпи този, който може!!!!