СамокоВест

Месо от диви кози изпрати зад решетките двама заподозрени от самоковското село Радуил

Споделете ни в

Снимка: Интернет

Около 10.30 ч. на 17 януари в Районното управление на полицията в Самоков е постъпил сигнал, че в дивечовъден участък в землището на село Радуил са отстреляни и обезкостени три диви кози.

Криминалисти, заедно със служители на Регионалната дирекция по горите, са претърсили три адреса в селото. На единия са запечатани три фризера и са иззети 15 трофея от различни дивечови животни без документи. От втория е иззета колекционерска пушка и е запечатан фризер с дълбоко замразено месо. На третия адрес е взета проба от прясно месо, изпратена за изследване в Агенцията по безопасност на храните.

За срок до 24 часа са задържани двама мъже. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление съгласно Наказателния кодекс. Разследването продължава под надзора на прокуратурата.

Дивите кози са едни от най-красивите и изящни животни. Не случайно присъстват в митовете и легендите на много народи. Те са тревопасни копитни бозайници, обитаващи планинските райони с наличието на скални комплекси. В България се среща балканската дива коза, която е подвид на северната дива коза и е разпространена само на Балканския полуостров. Ще я познаете по извитите като куки кухи рогца, които са характерни както за мъжките, така и за женските. По рогата може да се определи и възрастта им, защото всяка година върху тях се образува по един пръстен. Премяната им е кафеникава, но в различни нюанси, според сезоните – през зимата е тъмнокафява до черно, а през лятото – по-светлокафява. Дивите кози имат и много мощни, приспособени за спринт по скалите крака. Копитата им са с остри върхове, наподобяват пикели, с възглавнички, които възпрепятстват хлъзгането. Те са надарени с мощно сърце, издръжливо на големи натоварвания. 

Дивата коза е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Видът е включен в Червената книга на Р. България в категорията “застрашен”.