СамокоВест

Магнетичният майстор на словото Иван Димитров ще представи книгата си „Силата на думите“ в Сарафската къща

Споделете ни в

Иван Димитров – писател, поет, драматург. Лауреат на три литературни награди – „Чудомир“, „Яна Язова“ и „София: Поетики“.

Романът на Иван Димитров „Софийски дуети“ бе номиниран за престижната Европейска награда за литература. Негови произведения са превеждани на английски, френски, унгарски, сръбски и румънски език.

Като драматург дебютира в Бродуей (Ню Йорк) с пиесата „Очите на другите“.

По инициатива на СНЦ „Коалиция за граждански проекти“, магнетичният майстор на словото ще се срещне със самоковските ценители в Сарафската къща. На 9 ноември (петък), от 17,30 часа във възрожденската атмосфера авторът ще представи и новата си книга „Силата на думите“.

Според познавачи на писаното слово книгата е:

„Четивна, остроумна, написана с въображение, с познаване на най-добрите образци в жанра, абсурдна, смешна, тъжна. Такава е новата книга с кратки разкази на Иван Димитров. Сбито писане, крайна пестеливост към думите. Иронично-саркастично и меланхолно-тъжното надделяват над историите в нея – ту измествани към есеистичния фрагмент или драматургията, ту към сюреалистичното или автентиката на преживяното. Иван Димитров успява да събере отделните части, на които се е разпаднал животът ни и от тези парчета се е получила малко мрачна картина, но читателят в крайна сметка остава обнадежден. Защото, докато четеш, се усмихваш, даже се разсмиваш. Думите имат сила.“ – Силвия Чолева

„С езика на кратката проза – това отражение на времето ни – Иван Димитров, преговаря своите опорни точки: абсурда на живеещия, вълнението на влюбения, триумфа на твореца… Разказите му носят различен заряд и тематика, но в случая е по-важно какво ги свързва – силата на думите.“ – Мартин Колев

„Силата на думите” не е книга за четене на един дъх. Ще те задъха, ще ти приседне между лявото и дясното полукълбо, ще те задави и ще остане като бучка, която си преглътнал, но сякаш още си стои там – дразни и наболява. Защото малцина са хората, осмелили се да се изправят очи в очи с думите. И дори те знаят, че думите са стихия, неподлежаща на опитомяване. Те са природа. Друга планета. Космос. Вселена! Трябва само да сме достатъчно търпеливи и смели, за да я открием и опознаем.“ – Емилия Илиева.