СамокоВест

Акция „Зима“ започна със засилени проверки на каруци и велосипедисти

Споделете ни в

Акцията стартира на 1 ноември и ще продължи до края на месеца. До 10 ноември акцент в нея ще бъдат велосипедистите и каруците. Вторият етап ще е за пешеходците, а третият за безопасното шофиране при зимни условия.

Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ ще продължи до 10 ноември. Дейността на пътната полиция ще бъде насочена към превенция на поведението на водачите на пътни превозни средства – основно велосипеди и каруци.

Има специални правила за движение на велосипедисти и каруци, но те често се пренебрегват.

За велосипедистите и водачите на каруци – светлоотразителната жилетка и елементи върху превозното средство са задължителни в тъмната част на денонощието и извън населените места. Глобата за велосипедист е 10, а за водач на каруца – 20 лева.

Датата 6 ноември ще бъде обявена за Ден без велосипедисти – жертви на пътя.

Вторият тематичен етап под наслов: „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ ще бъде в периода 11-20 ноември. Ще има активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от шофьорите на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.

В рамките на този етап датата 13 ноември ще бъде обявена за Ден без пешеходци – жертви на пътя, а на 20 ноември ще се отбележи Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

„Безопасно шофиране през зимата“ е третият тематичен етап на акция „Зима“, който ще бъде между 21 и 30 ноември. Пътните полицаи ще извършват засилени проверки на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, на поведението на пътниците и на шофьорите.

Датата 20 ноември ще бъде обявена за Ден без водачи и пътници в моторните превозни средства – жертви на пътя.