СамокоВест

Кой и защо допусна болен със симптоми за Ковид -19 да зарази осем души в Болницата в Самоков?

Споделете ни в

Случаят с болния мъж от Долна баня, който зарази осем души в МБАЛ-Самоков повдига множество въпроси.

Още в неделя – на 31 май, пациентът е потърсил лечение във филиала на Спешна помощ в града с температура, кашлица и съмнение за бронхопневмония. Симптоми, които и най-големият дилетант би свързал с Ковид-19, след като месеци наред медиите десетки пъти дневно ги тиражираха. Месеци на страх, на извънредно положение и социална изолация в почти целия свят. Симптоми, които разпознават и децата, ако съдим по въпросите, които задаваха на ген. Мутафчийски.

Защо тогава болен, с определено тревожна симптоматика, е настанен във Вътрешно отделение на самоковската болница при, меко казано, лежерен режим? Убеждението, че режимът е бил доста свободен се натрапва от факта, че болният в сряда (3 юни) е напуснал своеволно болничното заведение и

се е прибрал у дома, пътувайки близо 19 км.

до Долна баня.

По време на извънредните мерки, председателят на Общинския кризисен щаб д-р Красимира Ковачка неколкократно уточняваше, че по предписание на РЗИ, болните със съмнение за коронавирус се насочват за лечение в УМБАЛ „Св. Анна“ – София. На брифинга от 20 май тя заяви, че всеки пациент на лечебното заведение се разглежда като потенциално заразен и се предприемат предписаните мерки.

А по повод конкретния случай, в четвъртък д-р Ковачка декларира, че пациентът е бил настанен в самостоятелна стая, с отделен санитарен възел. Намирал се е в изолация от останалите пациенти в отделението. Направени са му били необходимите изследвания. Тя уточни, че във вчерашния ден (сряда – 3 юни, бел.ред.) е пристигнал резултатът от неговия PCR тест, като пробата се е оказала положителна. Малко по-късно, при визитация в отделението, дежурният лекар установява, че пациентът самоволно е напуснал болницата, допълни д-р Ковачка.

Но, както се казва, каква я мислехме – каква стана?

Още при първите излезли резултати, осем души от Вътрешно отделение на самоковската болница – 5 пациента, един лекар и две медицински сестри се оказаха с положителен резултат за Ковид-19!

Затова питаме:

Доколко надеждна е изолацията на болните, след като за потенциалните носители на вируса няма отделен вход и изход. В обособения сектор на Вътрешно отделение вход-изходът се преплита с останалия поток на болните, т.е. няма разделение на потока за евентуални вирусоносители .

Кога е взета пробата на пациента, след като резултатът излиза 3 дни след постъпването му в отделението?

Защо отделението е поставено под карантина чак на 4 юни?

Доколко надеждна е защитата на работещите в отделението, след като трима от тях са се заразили с коронавируса?

Истина ли е, че всички проби на персонала в болницата, след положителната проба на пациента, са взети от лекаря на Вътрешно отделение, който е бил контактен с него и чиито резултати последствие също са положителни?

Очакваме отговорите на компетентните институции!

Екипът ни пожелава бързо и пълно оздравяване на всички заболели и се надяваме да няма нови заразени – не само в Болницата, но и сред всички контактни лица.