СамокоВест

Кои са най-успешните спортисти, отбори и треньори на Община Самоков за 2023 г.

Споделете ни в

Община Самоков отличи най-успешните спортисти, отбори и треньори за 2023г. на церемония в зала „Арена“- Самоков.

Отбор на годината стана баскетболният клуб на девойките до 19 години към „Рилски спортист“ с треньор Маргарита Маринкова, които станаха републикански шампиони при девойките и носители на купата на Българската Федерация по баскетбол. Освен почетен плакет, отборът на девойките получи и парична премия от 2000лв.

На второ място в класацията е отбор момичета до 13 години на Баскетболен клуб „Рилски спортист“ с треньор Катерина Рудева, които станаха  републикански шампиони в своята възраст.  

На трето място се нареди отборът на юноши младша възраст на Футболен клуб „Рилски Спортист- 2011“ с треньори Петър Аджов и Васил Киров, които станаха втори в първенството на Софийска област.

Тази година комисията присъди две първи награди в категорията –  “Треньор на годината на отбор” и “Треньор на годината на спортист”. Носител на приза Треньор на годината на отбор Самоков  2023 е Маргарита Маринкова , която е треньор на баскетболния отбор „Девойки до 19 години“. Г-жа Маринкова получи плакет и парична премия от 1000лв.

Треньор на годината на спортист Самоков 2023 е Александрина Кашинова, треньор на момичета, кадетки и жени към клуб по борба „Рилски спортист“. Освен почетен плакет, г-ца Кашинова получи и парична премия от 1000лв.

„Спортист на годината“ на Самоков за 2023 година е Наталия Тасева. Състезателка на клуб по борба „Рилски спортист“, класирала се на 5 място на Европейско и Балканско първенство и с два златни медала от Държавно лично първенство и Държавния лично-отборен шампионат. Освен почетен плакет тя получи и парична премия от 500лв.

На второ място сред най-успешните спортисти се нарежда Вивиан Кръстева, състезател по лека атлетика към клуб „Рилски атлет“, завоювала два златни и един сребърен медал от Националния шампионат в същата възраст. Освен плакет, тя получи и премия от 500лв.

На трето място в класацията е Кристиян Крумов- състезател по  сноуборд на спортен клуб „Бороборд Самоков“ и ученик в спортното училище, класирал се  на 16 място в Европейския младежки олимпийски фестивал, спечелил два златни и три бронзови медала при мъжете от Държавни първенства, международни състезания и купи. Освен плакет, той получи и парична премия от 200 лева.

На церемонията присъства Людмил Златков, дългогодишен треньор по лека атлетика към Дружество за физкултура и спорт „Рилски Спортист“ и спортно училище „Никола Велчев“. Той е основател на клуба по лека атлетика „Рилски атлет“ и негов председател от 1993-2001. Най-добрият селекционер по лека атлетика в  Самоков. Открил таланти като Ивана Матина и др. По случай неговия 70 годишен юбилей, община Самоков му връчи плакет. Петър Банчев празнува 90 годишнината си и също бе награден с плакет. Той е дългогодишен треньор, деятел, състезател и треньор по ски бягане. От 1958 година е треньор в Дружество за физкултура и спорт „Рилски спортист“, а през 1967 година под негово ръководство  Виолета Околска, Александър Въжаров и Мария Чакалова участват на Световно първенство във Франция, като Виолета Околска се класира на 6-то място в щафетата.