СамокоВест

Кметът брои милион и триста хиляди лева на Кремвишо и на Симеон Пешов да възкресят „Синьото око“ и за нов обществен нужник

Споделете ни в

В обществената поръчка „Благоустрояване на крайречна градска зона, гр. Самоков“ цинизмът е безграничен. Злоупотребата с парите и труда на самоковските граждани – чудовищна.

Одисеята започва през далечната 1964 година от времето на Соца в България.

Тогавашният кмет Методи Лалов, Бог да прости греховете му, бе обсебен от странни благоустройствено-строителни приумици. По негово време се пръкнаха двете летни кина – в Самоков и в Боровец, които не видяха нито една прожекция. При кметуването му се появи на бял свят и така нареченото „Синьо око“. Над горния мост се издълба изкуствено езеро, което трябваше да се пълни с вода от река Искър. Изграждането на един от най-трудните хидро строителни обекти, какъвто е всеки изкуствен водоем, бе възложено на учениците от ПГ“Константин Фотинов“. В продължение на две лета, през 1964 г. и през 1965 г., по цял месец възпитаниците на гимназията, издокарани с дочени костюми и гумени галоши, бъркаха и наливаха бетон. След като през ръцете им преминаха стотици тонове чакъл, пясък и цимент , „Синьото око“ бе завършено.

Само че,……………….. то така и не прогледна!

Още при първия опит да бъде напълнено с вода тя се просмука нанякъде и ни се чу – ни се видя. А задържалите се няколко плитки локви се затлачиха и превърнаха в жабурняк. Мочурливата битност на Методилаловото око продължи около десетина години. След това блатото бе засипано с пръст, посадиха се дървета и то стана една от малкото зелени площи в централната  част на Самоков.

Парите на данъкоплатците и робският труд на два випуска гимназисти отидоха на вятъра. Но кой ти гледа. Тогава строяхме развития социализъм. След четвърт век стана ясно, че е бил недоразвит, но родните ни управници продължават и до днес, тъпо и упорито, да работят по същия тертип.

По идея на Христо Ярловски, друго знаково име сред самоковските кметове, се разработи проект за възкресяване на кьоравото око на предшественика му и съпартиец Методи Лалов. Проектът бе на стойност около 8 млн. лева. Общината кандидатства за финансиране от европейските фондове, но планът не бе одобрен. За да не се кърши хатъра и най-вече интереса на екс кмет Ярловски, проектът бе окълцан и очукан до към милион и половина измъчена българска пара и финансирането му се пое от общинския бюджет, сиреч от налозите на всички самоковски граждани. А, за да измъкнат още някой и друг лев от изтънелите ни джобове, местните властимащи решиха да платят възкресението с пари на кредит, та да ни натоварят и с лихвите. Съветниците от два състава на Общинския съвет, избрани да защитават интересите ни, но не и призвани, дадоха ход и на Благоустрояването на крайречната зона“ и на тегленето на кредита.

За изпълнението на проекта бе обявена обществена поръчка. И за да няма никакво отклонение от статуквото, победител стана Обединение „Крайречна зона Самоков” – съставено от “БЕКАСТРОЙ” ЕАД – считай Емил Кривошиев – Кремвишо и „ГБС Инфраструктурно строителство” АД на Симеон Пешов. Щото и пеленачетата в самоковско знаят дето това са Фирмите, абонирани за всички обществени поръчки в Общината.

От днес – 5 април 2016 година – дата, която със сигурност ще остане паметна за Самоков, започна изпълнението на амбициозната идея по възкресението на кьоравото „Синьо око“. Управниците ни можеха да почакат до 1 май, та хем да съвпадне с Възкресение Христово, хем по стар комунистически обичай да отпразнуват Деня на труда. В случая буквално – ТРУДА на стотиците невръстни черноработници, които сложиха началото.

Но, нейсе.

С проекта се предвижда благоустрояване на обща площ от 27 920 м2, разделена на две подзони. В първата подзона – 1А е предвидено създаване на живописно езеро с декоративно мостче, изграждането на фонтан, детска площадка с атракцион във формата на кораб, скейт парк. Предвиждат се съоръжения и за деца с увреждания. В южната част на парка, в непосредствена връзка с бул. Искър ще бъде изграден паркинг, малка стопанска сграда за поддържане и развитие на парка, както и обществена тоалетна. Ще има алеи, като в парковата среда са разработени много кътове, площадки, малки и големи паркови елементи, обслужващи и поддържащи системи. В Зона 1Б се създават нови детски площадки и зони за игри на открито. Прокарват се нови пешеходни и велосипедни алеи до пешеходния мост. В парковата среда са предвидени много кътове за отдих и др. Проектното предложение включва и изграждането на Автоматизирана напоителна система. Според фирмата изпълнител, строителните дейности трябва да приключат в рамките на 120 дни.

Така че, ако тази година изпълнителите си устискат на думата и спазят срока, за празника на Самоков ще се сдобием с декоративно мостче, с фонтан, с атракцион във формата на кораб, със скейт парк, с малки и големи паркови елементи /каквото и да значи това/.

И НАЙ-ВАЖНОТО!

Ще се поздравим с Възкресението Синьооко и с нов Обществен нужник.