СамокоВест

Овъглиха и Дабова глава

Споделете ни в

Пожар овъгли десетки квадратни метри гори на Дабова глава. Пламъците лумнаха в понеделник, ранния следобед. Според живеещите в близост самоковци, пожарът е умишлен. Около месец назад горя и Боричо. А преди години изгоря Ръждавица в Мальовишкия дял на Рила.

Целта – обичайната. Безконтролна и безнаказана сеч.

От години бракониери вилнеят в общинските и държавни гори на Самоков. Обербериха грамадни пространства в обсега на двата крайградски парка Ридо и Лаго. Парковете са в непосредствена близост до града – неразделна негова част, но и до днес институциите нехаят и не се справят с поголовната незаконна сеч. За по-далечните горски територии, коментарът е излишен. Там ситуацията е още по-трагична, ако това изобщо е възможно.

Граждани ежедневно сигнализират кметската управа, двете горски стопанства – Държавното и Общинското лесничейство, Районното управление на полицията.

Крайният резултат – изчезването на горите в Община Самоков.

Преди броени дни, народният представител за Софийска област от Реформаторски блок Димитър Делчев зададе въпрос на министъра на земеделието и храните относно мерките за спиране на незаконното изсичане на горите. От парламентарната трибуна Делчев заяви, че само за последните седмици е получил редица сигнали за незаконна сеч в района на Самоков и призова министър Танева да насочи вниманието на контролните органи към самоковския регион.

Сайтът ни се също се присъедини към призива.

Но вместо отговорните институции от всички нива и направления да намерят решение на проблема, цаката му хванаха бракониерите. Пламнаха гората, овъглиха дърветата и сега ще си режат на воля. И никой не може да им каже копче. Може и да ги поздравят, че прочистват местността от обгорялата дървесина. А току виж и кметът ги наградил – я с още парцели за незаконни къщи по 0,15 лева на кв.м., я със скици на преференциални цени, я с допълнителни социални помощи.