СамокоВест

КЗД остави без уважение жалбата на Христо Николов срещу зам.главния прокурор Иван Гешев за думите „…и циганите така правят“

Споделете ни в


Жалбата за дискриминация срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев за думите му в телевизионно интервю „…и циганите така правят“ е оставена „без уважение“ от Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Тя не е открила нарушение на закона с внушения за различие и подбуда към омраза нито за „етническа принадлежност“, нито за „гражданство“ и „тормоз“.

Сигналът срещу прокурор Гешев беше подаден през април от председателя на фондация Саворе – ромския активист Христо Николов. Припомняме, че жалбата е по повод телевизионно интервю на Гешев, в което той каза „… и циганите така правят“. В нея Николов заявява, че лично е засегнат от тези твърдения в качеството му на български гражданин от ромски произход. „Иван Гешев определя с думите „циганите“ ромската общност, целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи „цигани“ , вместо легалното наименование роми , ромска общност. Иван Гешев с думите, подбужда към дискриминация по признак етническа принадлежност. Чрез внушения изразени словесно от Иван Гешев извършва дискриминация под формата на тормоз и подбуждане, спрямо българските граждани от ромски произход.“, се сочи още в жалбата.

Христо Николов обяви, че ще обжалва решението на КЗД да остави без уважение неговата жалба.

„Освен от Иван Гешев вече се чувствам дискриминиран и от Комисията за защита от дискриминация“, коментира Николов. „Сега пред кого да подам жалба от самата комисия?“, коментира Христов пред сайта Клуб Z.

По думите му решението повече прилича на „кривосъдие“ отколкото на правосъдие.

Докладчик по казуса пред КЗД е Златина Дукова, която е и член на Комисията. В доклада се посочва, че в интервюто Гешев изразява мнение по процесуалното поведение на подсъдимо лице и „такива способи на процесуална защита се упражняват от всички подсъдими“.

„Споменаването на думата „циганите“ в общия контекст на разговора не може да бъде квалифицирано като нарушение на Закона за защита от дискриминация, чрез което ответникът изразява позиция или отделя ромите от останалата част от българската нация.

На първо място в изказването се илюстрира поведението на подсъдимите лица и тяхното процесуално поведение в досъдебна и съдебна фаза на производствата. В тази категория влизат всички лица, които въз основа на внесен в съда обвинителен акт, са придобили качеството на подсъдим в наказателно дело.

Тук следва да се посочи, че подсъдимите могат да бъдат от различен етнос и/или националност, тъй като Наказателния кодекс и Наказателнопроцесуалния кодекс, респективно българските наказателни съдилища не се влияят от гражданството или етноса на подсъдимия, а изясняване на обективната истина по конкретното наказателно дело, въпросите за вината и деянията, поведение на дееца и др. имащи значение за конкретното дело обстоятелства.

Следователно тълкуването на думите на ответната страна като израз и извеждане от контекста на тези думи съждение за отделяне на ромите от останалата  част от българската нация е лишено от смислова логика и обективно не би могло да бъде възприето от зрителя или слушателя по начина, по който жалбоподателят твърди, че го възприема“, се казва в решението на КЗД.

Според Христо Николов обаче решението на Комисията е политическо и е повлияно от позицията, която заема Иван Гешев.

„Вече може да ни наричате, освен цигани, и кюмюри, и печки. Явно това не е обидно. Защо България е в Европейския съюз и е подписала толкова много спогодби за спазване на човешките права?“, коментира още Христо Николов.