СамокоВест

Васил Стоин-младши ще представи импресии от младостта „Слънчеви зайчета и други зайци“ в Общинска библиотека-Самоков

Споделете ни в


„Има и още една подробност, която е свързана със счупения прозорец. Поминък на голяма част от роднините ми са науката и изкуството. Вероятно това беше и причината мнозина от тях да притежават завидно самочувствие, в резултат на което никой не се даваше лесно и кучетата политаха сравнително бързо. Последиците от тази семейна орисия се подсилваха от философията на комунизма, който по това време вече се беше разплул върху държавата подобно на умрял гигантски октопод и задушаваше със зловонното си туловище всичко читаво, което не беше удушил преди това с пипалата си. Според тази философия животът на всички трябваше да бъде съпроводен от максимални лишения и мъки. Освен липсата на стоки от първа необходимост джам, джамджии и други услуги не се полагаха на поробените българи и всеки беше длъжен да се оправя, както може.“ Из „За циганката и листата. За летящото куче, което надви баща ми. За Дочка – селскостопанската авиаторка, и ботушите ?“ от сборника на Васил Иванов Стоин „Слънчеви зайчета и други зайци“.

Авторът е внук на бележития музикален фолклорист и автор на редица сборници с български народни песни Васил Стоин – роден в Самоков, завършил Самоковската духовна семинария и консерваторията в Брюксел. Записва около 14 000 песни от различни части на страната. Около 8000 от тях са публикувани в различни сборници. Васил Стоин младши е роден в София в семейство на музиканти. Следвайки традицията той също става музикант.

„Слънчеви зайчета и други зайци“ е сбирка с импресии от една светла младост, преминала в мрачно време. Това е втората половина на двадесети век в България. Описаните истории са често необичайно буйни, но са пресъздадени с изискан и оригинален език. Интересно е да се прочете как силните духом са преодолели епохата, в която са се чувствали като в усмирителна риза, без да допуснат младостта им да бъде ограбена. Това превръща книгата във възхвала на човешкия дух, който е в състояние да намери път в мрака и без да сътрудничи на дявола.

Васил Стоин-младши ще представи своята сбирка с импресии от младостта „Слънчеви зайчета и други зайци“ в Общинска библиотека-Самоков на 3 юли (сряда) от 17,30 до 19,30 часа.