СамокоВест

От днес скачат цените на тока, парното и топлата вода. Пенсионерите да пият една студена вода – но и тя е недостъпна!

Споделете ни в


От днес, 1 юли, Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви новите цени на тока, парното и топлата вода. Средното увеличение на електроенергията за страната ще е с 3,5%, колкото е и средното поскъпване за абонатите на ЧЕЗ. При EVN и Енерго Про ръстът е съответно с 3,6% и 3,4%.

Парното и топлата вода пък се вдигат средно с 4,5%. Но разликите там в различни части на страната са много по-големи – за София ръстът ще е 4,3%, около 7% – в Пловдив, Плевен, Бургас, Враца и Велико Търново, но за Габрово и Разград – 12% и над 17%. В Сливен пък ще има поевтиняване с 0,4%.

От днес поскъпват и кабелните услуги на канал „Рила“. Пакетната услуга – телевизия и интернет от 25 лв. месечно нараства на 27 лв. или с 8%.  Увеличават се цените и на другите услуги на доставчика.

От пръв поглед става ясно, че  така наречената „Добра новина за българските пенсионери“, че от днес има ръст на пенсиите им с около 5,7% съвсем не е добра. Сумарно поскъпването само на посочените стоки и услуги е минимум 15,8% – на база най-малкото увеличение на цените. Сиреч „скокът“ на пенсиите е авансово стопен близо 3 пъти. За самоковци новите цени само на тока и на кабелната телевизия гълтат два пъти увеличението на пенсиите. За поскъпването на всички други стоки и услуги, в това число на основни хранителни продукти и лекарства, дума да не става. Там разминаването е в стотици пъти.

Така че, милионите изнемогващи български пенсионери би трябвало отново да пият по една студена вода, но и тя вече е недостъпна за тях.