СамокоВест

Кандидатите за директни плащания трябва да си запишат ден и час

Споделете ни в

Областна дирекция „Земеделие“ – Софийска област организира днес среща за разясняване особеностите на кампанията за подпомагане на земеделските стопани по схемата за единно плащане на площ. Тази година началото на кампанията закъсня. Обичайно очертаването на земеделските площи за подпомагане започваше на 1 март. Кандидатите за субсидия следва да се явят в общинската служба по земеделие и да очертаят обработваемите си земи. Според началника на службата Костадин Дудин служителите имат необходимата квалификация и готовност да подпомогнат стопаните. Земеделците обаче трябва предварително да си запишат ден и час. Съгласно утвърдените национални стандарти, кандидатите за подпомагане по схемите за директни плащания трябва реално да обработват заявените от тях площи, да разполагат с необходимите документи, които да доказват правото им да ползват земите, както и да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние. В тази връзка стопаните трябва да са запознати с необходимите документи. За да се очертаят земите трябва да има съответните правни основания – документ за собственост или договор за наем. Практиката от минали години показва ,че често се получава дублиране на заявени площи. Стигаше се и до скандални случаи някой друг да получи субсидии за единно плащане на площ без собствениците на имота да знаят. Само през миналата година в Общинската служба в Самоков са подадени 450 заявления за подпомагане, от които на 150 са направени корекции. Затова стопаните на обработваеми земи следва да знаят, че когато са оставили земите си пустеещи или не са открити, със заповед от областната дирекция тези терени се придават към общия обработваем блок, като по сметка, разкрита на името на собствениците се внася определен наем.

Схемата за единно плащане на площ е основна за подпомагане на земеделските стопани. Средствата по нея се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране в земеделието. Плащането се определя на хектар използвана земя и не е обвързано с количеството продукция или броя на отглежданите животни. Експерти от Областна дирекция „Земеделие“ направиха разяснения и по отношение на т.нар. „слой допустими площи“, който е въведен по изискване на Европейската комисия. Този слой служи при заявяването на площи и съответното финансово подпомагане. Актуализира се ежегодно след теренни проверки и чрез сателитни снимки.

Общото впечатление от срещата беше, че земеделските стопани не са запознати със закона, което е съществена пречка, както в организиране работата на стопанствата, така и при кандидатстването за субсидии. От страна на присъстващите земеделци като сериозно затруднение в стартирането на кампанията в общината бе изтъкнато, че сме планински район и метрологичните условия не позволяват своевременно да се започне обработката на земите.

Добрата новина дойде от директора на Областната дирекция Христина Стойкова, която обяви, че обработваемите площи в областта от 2009-та година насам са се увеличили. Доколко, обаче, това се отнася и за община Самоков е много съмнително. Стига да се огледа човек, за да види, че във всички землища, без изключение, делът на пустеещите земи значително надвишава този на обработваемите площи.