СамокоВест

Инициативният комитет – с искане до Областния управител да насрочи референдум против мястото на Депото

Споделете ни в

depo dobrichИнициативният комитет за произвеждане на референдум против мястото на регионалното депо за отпадъци внесе писмено искане до Областния управител на Софийска област Росица Иванова да насрочи референдум в Община Самоков с въпрос: “Трябва ли да бъде променено местонахождението на площадката за изграждане на Регионално депо за отпадъци?”.
„След като на 10.09.2015г.Общ. съвет –Самоков не прие решение за насрочване на референдум, който бе поискан от 4123 граждани на Общ. Самоков, то ние (по реда на чл.32 ал3) от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление сме в правото си да поискаме Вие да го насрочите.”, се казва в искането. От комитета посочват, че съгласно нормативната уредба, Областният управител упражнява контрол върху законността на решенията на Общинския съвет. В мотивите си вносителите подчертават, че отказът на общинарите да проведат референдум засяга правата и законните интереси на голям брой физически и юридически лица.
„Уважаема г-жо Иванова, при един по внимателен прочит на гореспоменатото Решение от 10.09.2015г. на ОБС – Самоков ще установите, че лицата от Общ.администрация в Самоков са се опитали да променят името на нашият Инициативен комитет – направили са някаква своя интерпретация и са добавили и обстоятелството,че Инициативният комитет бил и срещу изграждането на депо за отпадъци в Община Самоков. Вие много добре знаете, че нашата община е с много голяма площ, и на тази площ има места, които са подходящи за депониране на отпадъци. Не приемаме тази спекулация на общинарите, ние възразяваме срещу неправилният избор на въпросната площадка и искаме да бъде чут гласа на жителите на гр. Самоков.”, се казва още в искането на Инициативния комитет.